Gruveaksjer på godt og vondt på børsen

Hovedindeksen på Oslo Børs falt i påvente av Ben Bernanke. Yara og Subsea 7 tynget, mens Norwegian, REC og Røkke-investering var klare lyspunkter (oppdatert med slutt Europa).

Kjell Inge Røkke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 527,92 onsdag, etter en nedgang på 0,51 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 3.587 millioner kroner.Hovedindeksen er dermed opp 18,9 prosent så langt i år, men ned 2,9 prosent den siste måneden.Alle venter på Fed Investorene opptrer varsomt i forkant av dagens kunngjøring fra Federal Reserve.Det store spørsmålet er naturligvis om USAs sentralbank begynner å trappe ned pengetrykkingen.Et flertall av økonomer tror Fed venter til mars, men flere oppmuntrende nøkkeltall fra både USA og andre land har ifølge Reuters økt sjansene for en nedtrapping i januar - om ikke nå.En veksttakt i boligbyggingen ikke sett på 24 år kan for eksempel bidra i den retning.- Den trolig største oppmuntringen for å starte nedtrappingen i kveld er stabiliteten i finansmarkedene, sier Europa-sjef Derek Halpennyt i Bank of Tokyo-Mistubishi UFJ til nyhetsbyrået.- Vår magefølelse er at kunngjøringen av en nedtrapping kan trigge et desember-rally i globale aksjemarkeder, ettersom et element av politisk usikkerhet blir avklart, legger han til.En stigende tillit i tysk næringsliv løftet Europas børser.Tyske DAX endte opp 1,1 prosent, britiske FTSE 100 0,1 prosent og franske CAC 40 1,0 prosent.Stemningen er avventende også i oljemarkedet før Feds beslutning.Brent februar-olje stiger 21 cent til 108,65 dollar fatet, mens WTI-oljen er opp 57 cent til 97,79 dollar fatet.På Oslo Børs steg Statoil forsiktige 0,1 prosent til 141,80 kroner.PGS, REC og Norwegian opp Blant tungvekterne utmerket PGS seg positivt, og steg én prosent til 65,75 kroner.Selskapet avholdt kapitalmarkedsdag i dag, og har som mål at kvalitetsforbedringer skal løfte driftsresultatet med 50 millioner dollar i 2014.- Etterspørselsbildet for sommersesongen er godt med klare indikasjoner på at kundene er villige til å betale mer for kvalitetsprodukter og riktige tjenester, skrev selskapet.SEB lot seg imponere av presentasjonsmaterialet for kapitalmarkedsdagen, og omtalte det som "i en helt annen liga enn CGG Veritas", som falt 17 prosent etter resultatvarselet tirsdag.Meglerhuset ser en oppside i aksjen på rundt 50 prosent .Norwegian lettet 3,8 prosent til 192 kroner, etter å ha meddelt markedet om en intensjonsavtale med MG Aviation for leasing av to 787-9 Dreamliner-fly.- De to flyene vi har bestilt i dag er ikke nok. Det vi ser nå er at vi går på litt større typer, og vi kommer til å ha vesentlig flere enn to fly, sier toppsjef Bjørn Kjos ifølge TDN Finans.Selskapet annonserte i dag også en ny direkterute fra Bergen til New York.På den positive siden merker vi oss også at REC Silicon trakk opp 2,3 prosent til 2,12 kroner. REC Solar la på seg 5,0 prosent til 78,75 kroner.Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank First Securities sa i forrige uke at han var ganske sikker på å ha sett bunnen i silisiumsprisene , som noterte seg for ny oppgang sist uke.Resultatvarsel senket Subsea 7 Blant taperne trakk Subsea 7 ned 2,8 prosent til 109,40 kroner etter resultatvarsel fra Technip .- Meldingen kan gi bekymring for marginene i Subsea 7 for 2014 og 2015. Selskapene har imidlertid noe forskjellig praksis for inntektsføring fra prosjekter og det gjør at tallene ikke er direkte sammenlignbare, skrev DNB Markets før børsåpning.Yara falt 3,7 prosent til 254,60 kroner.Selskapet meldte onsdag om avtale om bygging av to mellomstore LPG-skip, til en forventet pris per skip på 51 millioner dollar (312 millioner kroner).Vi nevner også at Fred. Olsen Energy falt 2,8 prosent til 231,80 kroner, mens Seadrill trakk ned 2,0 prosent til 240 kroner.Vi tar også med at DNB falt 1,2 prosent til 105 kroner.Røkke-aksje i toppen I toppen av taperlisten finner vi Northland Resources, som falt 15,2 prosent til 4,81 kroner.Aksjen steg kraftig i går , og fortsatte oppturen helt opp til 6,56 kroner tidligere i dag, før trenden altså snudde.Én aksje falt mer: MultiClient Geophysical gikk tilbake 21 prosent til 2,25 kroner.Videre endte Repant i minus 9,5 prosent til 1,91 kroner, mens Tide var ned 9,7 prosent 13,55 kroner.Vinnerlisten toppes også av en gruveaksje - Dannemora Mineral steg 23,1 prosent til 1,60 kroner på dagen da brofinansieringen av Dannemora Magnetit falt på plass .Oslo Axess-noterte Nordic Mining steg dessuten 18,6 prosent til 1,47 kroner.Høyt svevde også Kjell Inge Røkkes Havfisk, som klatret 12,5 prosent til 11,25 kroner. Aksjen var oppe i 12,20 kroner på det høyeste i dagens handel.Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets mener betydelige verdier ikke er reflektert i aksjekursen, og har sterk kjøpsanbefaling på aksjen.Serodus og Funcom steg også tosifret - hhv. 22,3 prosent til 4,89 kroner og 13,2 prosent til 2,40 kroner.Følg HegnarOnline på Facebook her!

Nyheter
Børs