Rentedommen fra USA

Dette er den største nyheten på denne siden av 2014. Og børsene stiger.

Ben Bernanke. Reuters
Børs

Den amerikanske sentralbanken har i dag besluttet å lette på gassen og vil starte nedtrappingen av stimuleringen av den amerikanske økonomien, som har ligget på 85 milliarder dollar i måneden i hele år.Kutter med 10 mrd dollar I første omang kuttes stimulansene med 5 milliarder dollar i måneden ved å trappe ned kjøpene av boliglånsobligasjoner til 35 milliarder dollar i måneden.I tillegg kuttes kjøpet av lange statsobligasjoner i markedet med 5 milliarder dollar i måneden, til 40 milliarder dollar.Med det kuttes tilbakekjøpene - QE3 - med 10 milliarder dollar til 75 milliarder dollar. Og nedtrappingen starter i januar.Renten uendretFED besluttet samtidig å holde styringsrenten uendret på 0 - 0,25 prosent. Den vil bli holdt på dagens nivå til ledightene faller under 6,5 prosent, men hvis sentralbanken får rett kan det nå være innen rekkevidde allerede i løpet av neste år.Bare en rentekomiteen stemte mot; Eric S. Rosengren tror at ledigheten fremdeles er for høy og at inflasjonen er godt under målet på 2 prosent. Han etterlyser flere signaler som sannsynliggjør at veksten vil holde seg.Bedre utsikter Ifølge sentralbanken ventes det nå en ledighet i USA vil falle til 6,3 - 6,6 prosent i 2014 og i tillegg venstes det at ledigheten kan falle under 6 prosent i 2015.Sentralbanken justerer også opp BNP-veksten for neste år til 2,8 - 3,2 prosent.Når det gjelder prisstigningen er ikke sentralbanken av den kommer over 2 prosent på lang tid ennå. I hvert fall ikke før i 2017.Med slike utsikter øker også sannsynligheten for at hele QE3 vil fases ut før 2014 er omme. Følg pressekonferansen til FED og sentralbanksjef Ben Bernanke live her .Les hele beslutningen herBørsene stiger Investorene på børsene i New York likte signalene og sender børsene opp.Dow Jones stiger 1 prosent, til 16.034. S&P 500 stiger 0,75 prosent til 1.794. Nasdaq stiger 0,2 prosent til 4.031.

Nyheter
Næringsliv