Slik posisjonerer investorene seg før kveldens store nyhet

CMCs kunder tror det er økt sannsynlighet for at den amerikanske sentralbanken reduserer sine stimulansekjøp.

Henrik Sommerfelt, sjef for CMC i Norge. Foto: CMC
Børs

Klokken 20 i kveld kommer dommen fra det amerikanske rentemøtet."Dagens nyheter fra USA er det siste store spenningsmomentet før jul. Våre kunder tror det er økt sannsynlighet for at den amerikanske sentralbanken reduserer sine stimulansekjøp. «Tapering» har blitt et moteord i finansmarkedet. Uttrykket viser til at den amerikanske sentralbanken (Fed) vurderer å trappe ned aktiviteten der den hver måned har kjøpt obligasjoner verdt 85 milliarder dollar. Det vil merkes dersom denne aktiviteten nå reduseres", skriver Henrik Sommerfelt, sjef for CMC Markets i Norge, i en markedskommentar.Han slår fast at aksjemarkedet har surfet på bølgen fordi deler av pengene har funnet veien videre til aksjer og råvarer. Aksjemarkedet har derfor reagert positivt på analyser som tyder på at pengeinnsprøytningene kommer til å fortsette, og tilsvarende negativt på det motsatte."Det nevnte programmet har også bidratt til å svekke dollaren, blant annet fordi det øker mengden dollar i markedet, og fordi det bidrar til at amerikanske investorer søker risiko i andre markeder. Nå ventes kursoppgang og kundene som handler hos CMC Markets laster opp med dollar. En av de mest populære handlene på CMC Markets' plattformer er euro mot dollar", skriver Sommerfelt.• 15. november satset 63 prosent på at dollar skulle styrke seg mot euro.• 4. desember hadde andelen steget til 70 prosent.• I dag, 18. desember, posisjonerer hele 75 prosent av kundene seg til fordel for dollaren."Når vi ser på den totale verdien av kundenes posisjoner, er det hele 86 prosent i favør av dollaren. Vi mener dette er en klar melding. Våre kunder er privatinvestorer over hele verden. Vi tolker dette som at de fleste nå tror at FED vil starte nedtrappingen. Dette kan styrke dollaren, men kan også bety skjøre tider i aksjemarkedet", tror CMC-toppen.Dollaren har dessuten svekket seg kontra euro de siste ukene, og mange ser nok tiden som riktig og en gyllen anledning til å sikre seg «billige» dollar, mener han."Denne stemningsmåleren er høyinteressant akkurat nå. Det er ventet at det kommer nyheter om sentralbankens planer i forbindelse med onsdagens rentemøte i USA", heter det i markedskommentaren.CMC Markets' analytikere trekker blant annet frem at arbeidsledigheten i USA er på vei nedover. Både i oktober og november ble det skapt over 200.000 jobber. Veksten i amerikansk økonomi har dessuten vært sterkere enn ventet, og den amerikanske budsjettavtalen fører til mindre usikkerhet for den generelle økonomiske utviklingen. CMC Markets mener alt dette taler for at sentralbanken vil bremse pengeinnsprøytningene.Samtidig må man huske at arbeidsledigheten fortsatt er høy (syv prosent).

Nyheter
Børs