Stig Myrseth: Varsellampene blinker

Investeringsdirektør Stig Myrseth tror 2014 kan bli et utfordrende år.

Stig Myrseth.
Børs

Oljeproduksjonen utenfor OPEC akselererer, og produksjonsveksten er den høyeste siden 2002. I den siste ukerapporten fra Dovre Forvaltning understreker investeringsdirektør Stig Myrseth at nedsiderisikoen i oljeprisen er tiltakende og betydelig.Les også: Stig Myrseths favorittaksjer- Det er lett å argumentere for oljeprisfall i 2014. Etter mange år med skuffelser vokser nå produksjonen utenfor OPEC raskt, sier Myrseth.Årstakten i produksjonsveksten har kommet opp i 1,8-2,0 millioner fat per dag, ledet an av Nord-Amerika. Det er mer enn hele den globale forbruksveksten på 1,1 millioner fat per dag.- De neste to årene venter vi at non-OPEC forsetter å øke produksjonen i samme tempo. Vender i tillegg Iran og Libya tilbake til oljemarkedet, vil et fall i oljeprisen være vanskelig å unngå selv om Saudi-Arabia kutter aggressivt, slår investeringsdirektøren fast.Myrseth frykter at etterspørselen kan svikte i flere land. Grunnet store valutakursfall mener han oljeprisen er historisk høy i blant annet Japan, Brasil, Indonesia og Sør-Afrika.På tross av forvitringen i det fundamentale bakteppet har oljeprisen holdt seg stabil rundt 110. Vi heller mot at oljeprisen skal ned i 2014, men er likevel tilbakeholdne med å anbefale short-posisjoner, sier Myrseth.- Årsaken er Irak og Venezuela som produserer henholdsvis 3,2 og 2,8 millioner fat olje per dag. Begge disse landene vakler på randen av sammenbrudd, og rakner de fullstendig, kan konsekvensen bli alvorlige forsyningsavbrudd som sender oljeprisen i været, sier Myrseth.Faller oljeprisen, vil det bli tøffe tider for energinæringene. De fleste oljeselskaper sliter allerede med negativ kontantstrøm etter utbytte og investeringer, et problem som vil forsterkes om oljeprisen faller.- Oljeservice-industrien har imidlertid mest å frykte. Årsaken er at sterk kapasitetsvekst gir stor fallhøyde om oljeselskapene snører igjen pungen, avslutter Myrseth.

Nyheter
Børs