- Vi kan se et lettelsesrally

Dersom Federal Reserve drøyer nedskalering av sine obligasjonskjøp, kan vi se et lettelsesrally på børsene, tror Nicolay Eger i IG Markets.

Foto: Scanpix
Børs

Stemningen på børsene har snudd til det negative idet det nærmer seg jul. Oslo Børs har falt nesten tre prosent fra toppen i midten av november, mens amerikanske S&P 500 er ned nesten to prosent fra sin topp tidligere i desember, før mandagens rekyl.Mandagens positive PMI-tall fra eurosonen bidrar til å løfte sentimentet, men en skuffende PMI fra Kina og avtagende vekstforventninger i Japans Tankan-undersøkelse trekker ned. Den altoverskyggende begivenheten denne uken er imidlertid Federal Reserves rentebeslutning onsdag kveld.- I takt med sterkere makroøkonomiske data har forventningene økt for at Federal Reserve vil begynne nedskalering, eller "tapering ", av sine obligasjonskjøpsprogrammer denne uken. Frykten for "tapering" har trolig vært sterkt medvirkende til de siste ukenes kursfall på børsene. Vi tror imidlertid ikke Fed vil starte "tapering" før i januar eller mars, og at vi kan se et lettelsesrally om Fed avventer i denne omgang, sier Nicolay Eger, Managing Director for Norge i IG Markets, i en markedskommentar.I tillegg til selve rentebeslutningen, vil onsdagens rentemøte akkompagneres av oppdaterte økonomiske prognoser og sentralbanksjefens kvartalsvise pressekonferanse - som vil bli Ben Bernankes siste, før vise-formann Janet Yellen overtar på nyåret.Etter å ha nedjustert anslagene i september ligger Fed nå på 2,0-2,3 prosent vekst i 2013 og 2,9-3,1 prosent vekst for 2014. Selv om hovedfokus naturligvis er på om Fed vil begynne nedtrappingen av QE3, vil markedet også følge nøye med om sentralbanken foretar vesentlige endringer i sine økonomiske prognoser. Om Fed blir stående på stedet hvil dette møtet, kan prognosene gi indikasjoner om "tapering" vil komme i januar eller mars, eller potensielt senere, tror IG Markets.- Gitt en gjennomsnittlig jobbvekst på tett opp imot 200.000 per måned de tre siste månedene, overraskende sterk BNP-vekst på 3,6 prosent i tredje kvartal - tross en "government shutdown" mange trodde ville tynge veksten betydelig, og ISM-tall som tyder på sterk vekst så langt i fjerde kvartal, er det mindre sannsynlig at Fed kommer til å nedjustere sine prognoser for neste år. Dette taler for at Fed vil begynne "tapering" av QE3 tidlig neste år, hvis de ikke gjør det nå, sier Eger.

Nyheter
Børs