Angola er i dag Statoils viktigste land utenfor Norge. Rundt ti prosent av all olje kommer det afrikanske landet. Og mer kan et blir når Statoil må skal begynne å lete etter olje på flere nye felt i landet.Oljefesten kan gi en bismak for Statoil. To av selskapene den norske oljegiganten samarbeider med i Angola, nekter å oppgi informasjon om sine reelle aksjonærer, skriver DN.- Det er en genuin og ekstrem korrupsjonsfare i Angola. Selskaper som Statoil må være sikre på identiteten til sine partnere og hvor partnerne får pengene sine fra, sier Barnaby Pace i den internasjonale organisasjonen Global Witness, som i en årrekke har gransket oljevirksomheten i Angola.Han sier til DN at utenlandske selskaper ikke bør gå inn i partnerskap med selskaper i Angola hvis det er grunn til å mistenke at de skjulte eierne er politikere eller byråkrater som bruker sine stillinger til å berike seg selv.- Det er både en fornuftig forretningspraksis og helt nødvendig for å sikre at man ikke medvirker til kriminell aktivitet, legger han til.