For få dager siden kunne vi lese at svenske Alfa Laval kjøper Frank Mohn AS med produktnavnet Framo fra Mohn-familien i Bergen for 13 milliarder kroner på kontant- og gjeldsfri basis.Nyheten har fått Frederik W. Mohn til å skjelle ut sin far for åpen scene.Junior ønsker å stoppe seniors salg av familiebedriften, og har ifølge Finansavisen hentet inn stjerneadvokatene Dag Steinfeld og Filip Truyen hos Wikborg Rein for å gjennomgå alle relevante avtaler.
Pengene kan bli låst inneBegrenset handlingsrom
Finansavisen kan i dag fortelle at Frederik W. Mohns andel av Frank Mohn-salget på 4,2 milliarder kroner kan bli «låst inn» i et holdingselskap, hvor faren Trond Mohn og tanten Marit Mohn har kontroll.Arvingens problem er at han kun eier 32,2 prosent av holdingselskapet Wimoh, hvor pengene i første omgang havner.Førsteamanuensis Morten Kinander ved institutt for regnskap, revisjon og jus ved Handelshøyskolen BI sier til Finansavisen at Frederik W. Mohn ikke har mye å stille opp med.– Med 32,2 prosent er det begrenset hva han kan gjøre, med mindre dette er regulert i en aksjonæravtale. Trond Mohn er en markant leder, og har nok vært opptatt av å beholde kontrollen, sier Kinander.Som Finansavisen skrev i går har det vært en omorganisering av Frank Mohn-konsernet det siste halvåret, som kan gjøre at Frederik W. Mohn har mistet forkjøpsretten.