Kjos hyrer inn topplobbyist i USA

Mannen som ledet USAs omstridte flyforhandlinger med EU, er Norwegians lobbyist i USA.

John R. Byerly jobbet på toppnivå i det amerikanske utenriksdepartementet i 31 år, før han gikk av for tre år siden. Den tidligere karrierediplomaten ledet USAs forhandlinger med EU innen internasjonal luftfart, den såkalte "Open Skies"-avtalen, skriver DN.Ifølge avisen er det denne avtalen Norwegian forsøker å utnytte på sine langdistanseruter fra Europa til USA - til store protester fra mektige amerikanske interesser.- Dette er ingen heltidsjobb for meg. Jeg er mer en rådgiver, sier John R. Byerly til DN om oppdraget for Norwegian.Norwegian-sjef, Bjørn Kjos, vil bruke irske fly, asiatisk mannskap og norske eiere på ruten. Det krever godkjennelse fra amerikanske myndigheter.Forslaget har allerede møtt stor motstand i USA, og søknadsprosessen er kraftig forsinket, skriver avisen.DNs gjennomgang av amerikanske lobbyregistre viser at Norwegian hyret Byerly som lobbyist 29. januar 2014.To måneders jobb - kostet Norwegian 120.000 kroner, går det frem av registrene.Byerly mener motstanden er bygget opp av de tre store flyalliansene i verden som inkluderer flyselskaper som SAS, Lufthansa, KLM og United Airlines.- Jeg er skuffet over de tre dominerende flyaktørene, som kontrollerer 87 prosent av markedet, står slik sammen mot Norwegian, sier Byerly til DN.