Nylig var Swedbank-lederne Harald Magnus Andreassen, Peter Hermanrud og Pål Ringholm på en 10 dagers tur til Kina sammen med Dag Rassmussen i Rasmussengruppen.Formålet var å undersøke landet på kloss hold og turen gikk til Shanghai, Zengzhou og en «spøkelsesby», skrev Finansavisen fredag.
Boligboble foreberede seg for svingingerAndreassen ser utfordringeneVerden vil allikvel beståDenne artikkelen stod på trykk i Finansavisen fredag 23. mai 2014
Rasmussen, som har gjort det meget sterkt det siste året, har siden nyttår begynt å .- Vi har vektet oss ytterligere ned i år, og heller satt pengene i mer likvide papirer i utlandet. Da kan vi enklere selge oss ned dersom frykten vår tiltar, sier han til Finansavisen.Tidligere denne måneden slapp Nomura en Kina-rapport som ikke beroliger Rasmussen.«For oss er det ikke lenger et spørsmål om «når» men heller «hvor alvorlig» korreksjon i eiendomsmarkedet vil bli» skriver investeringsbanken i analysen.Rasmussen viser til at både USA og Norge har opplevd nedturer i kjølvannet av en overopphetet boligsektor.- Boligmarkedet har vært triggeren for korreksjoner mange ganger i historien, og kan godt være det for Kina også, sier han.Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen deler bekymringen til Dag Rasmussen om at den høye byggeaktiviteten i landet kan skape finansielle utfordringer.- Boligmarkedet i Kina er noe jeg ser på hver dag, og jeg er mer urolig for det enn for eksempel finanspolitikken i Europa eller gjeldsveksten i USA, sier han til Finansavisen.Skal man tro OECD kan eiendomsmarkedet utgjøre en betydelig trigger til en større nedgang i landet - de estimerer nemlig at hus og leiligheter utgjør 16 prosent av landets BNP.Andreassen påpeker imidlertid at estimatet varierer og refererer til samtaler med flere økonomer underveis på turen som mente tallet er lavere.Uansett mener sjeføkonomen at verdensøkonomien vil kunne klare seg uten dagens veksttakt i folkerepublikken, selv om det kan gå hardt utover gruveprodusenter og skipsredere.Han viser blant annet til at mens veksten er tilbake i USA og Europa, så har Kina lite ekstern gjeld - noe som ofte historisk sett har forsterket en nedtur for land som får utfordringer.- For alle andre som bruker aluminium, stål og andre råvarer er lavere priser godt nytt, sier han videre.