Børsen trosser oljeprisen - Fredriksen-duo i pluss

Oljeprisen har steget to dollar siden stengetid i går, men Oslo Børs faller nå markert. Lyspunktene finnes i olje og oljeservice.

John Fredriksen - Foto: Scanpix
Børs

Etter å ha vært oppe i ny intradag all-time high på 624,00 like før klokken 11:00, har Oslo Børs trukket seg tilbake.Hovedindeksen står nå i 619,66, ned 0,46 prosent i dagens handel.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 1.443 millioner kroner.Hovedindeksen har dermed steget 13,0 prosent hittil i år, og 4,0 prosent den siste måneden.Frykten griper investoreneUtviklingen skjer i kjølvannet av at frykten grep Wall Street i går, mens Asia-børsene utviklet seg blandet før i dag.De toneangivende Europa-børsene trekker markert ned.Britiske FTSE 100 faller 0,9 prosent, tyske DAX 0,8 prosent og franske CAC 40 0,7 prosent.Fellestrekket er derimot at oljeaksjene stiger med oljeprisen.Brent juli-olje har i dagens handel vært oppe i 114,69 dollar fatet, som er den høyeste noteringen på ni måneder.Frontkontrakten har falt tilbake siden, og handles for 113,34 dollar - opp 16 cent i dag. Det er likevel over to dollar høyere enn da Oslo Børs stengte i går.WTI-oljen stiger 36 cent til 106,89 dollar fatet.Kurdisk håp for DNO Oppsvinget i oljeprisen henger naturligvis sammen med at krisen i Irak forverres og de militante islamistene nærmer seg Bagdad.Det internasjonale energibyrået (IEA) hevder ifølge TDN Finans derimot i sin månedlige oljemarkedsrapport at ytterligere oljeproduksjon i Irak ikke er ikke i umiddelbar fare, såfremt den pågående konflikten ikke sprer seg videre geografisk.Ifølge IEA har all eksport siden mars blitt gjort gjennom terminaler sør i landet, nær Basra, og den er derfor ikke er så eksponert mot kampene lenger nord.Samtidig melder Reuters at det så langt i krigen kan se ut til at de sunni-islamistiske opprørerne og kurderne ikke rører hverandre.Dette gir håp om at Kurdistan, hvor DNOs viktige Tawke-felt ligger, kan gå klar av konflikten. DNO-aksjen stiger 0,6 prosent til 21,87 kroner.- Nedsiderisiko i Statoil Statoil klatrer 0,8 prosent til 188,70 kroner, på dagens høyeste volum.Swedbank First Securities gjentar ifølge Reuters sin reduser-anbefaling.- Irak-uroen støtter inntjeningen på kort sikt, men aksjen ser fortsatt dyr ut i forhold til konkurrenter og historiske verdier, sier Swedbank, som setter et kursmål på 180 kroner.I en fersk analyse beregner Swedbank at 10 dollar høyere oljepris utgjør 15 prosent på Statoils resultat per aksje.Meglerhuset trekker også frem at fallende gasspriser utgjør en risiko på nedsiden.Andre analytikere fokuserer også på usikkerheten om utviklingen i det europeiske gassmarkedet, der Norge og Statoil ved siden av Russland og Gazprom er den suverent største aktøren.- Jeg er bekymret for Statoil med tanke på neste vinter om dette blir vedvarende. 43 prosent av Statoils produksjon er gass. 23 prosent av inntjeningen kommer fra gass, sier John Olaisen i ABG Sundal Collier til DN.Seadrill opp, RCCL nedOgså blant tungvektere for øvrig er utslagene beskjedne.Seadrill stiger 2,2 prosent til 236,50 kroner. Hovedeier John Fredriksen og hans Hemen Holding har i dag forlenget en TRS-avtale på 3,9 millioner aksjer, og eksponeringen er altså uendret.PGS legger på seg 2,8 prosent til 68,85 kroner. Selskapet valgte ifølge Upstream ikke å legge inn bud på 100 millioner dollar-kontrakt for India Oil & Natural Gas (ONGC).På den positive siden tar vi også med at Seadrill-selskapet Archer legger på seg 1,9 prosent til 11 kroner.Blant taperne tar vi med RCCL, som trekker ned 3,1 prosent til 324,20 kroner, mens Telenor faller 1,9 prosent til 143,30 kroner på dagen hvor telekomgiganten har søkt om 100 prosent eierskap i Uninor.Hexagon dabber avRelativt sett topper Blom taperlisten, med en nedgang på 8,8 prosent til 14,60 kroner.Nærmest følger Oslo Axess-noterte Cecon, som trekker ned 7,6 prosent til 61 øre. Selskapet har i dag fått forlenget forfall på obligasjonslån fra 15. juni til 15. juli.Vi tar også med at Hexagon Composites går tilbake 4,1 prosent til 37,20 kroner. Aksjen er likevel opp 17,5 prosent hittil i år, og 294 prosent det siste året.I andre enden finner vi Birdstep, som legger 5,0 prosent til 3,12 kroner. Byggma stiger også 5,0 prosent, til 31,50 kroner.Aqualis, med Øystein Stray Spetalen på eiersiden, avanserer 4,6 prosent til 3,19 kroner.Northland Resources stiger 3,1 prosent til 1,66 kroner.Følg Hegnar.no på Facebook her!

Nyheter
Børs