Usikre utsikter for oljeleveranser og dermed mye dyrere olje, er årsaken til at Statoil-aksjen har steget mer enn 33 prosent i første halvår. Nye uroligheter i land som Syria og Irak er årsaken til oppturen, skriver Aftenposten.– En oljeprisøkning på 10 prosent gir en økning i Statoils fortjeneste per aksje på omtrent 15 prosent, sier analytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank til avisen.Han sier Statoil er et så stort selskap at enkeltfunn vil være av liten betydning for selskapets vekst.Sjefanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i meglerhuset Nordea Markets er helt enig. Hun sier det som skjer i Irak, bidrar til å øke oljeprisen og at oljemarkedet er redd for at uroen skal spre seg til Sør-Irak, der eksporthavnene og 85 prosent av oljeproduksjonen ligger.– Bare frykten for dette har økt oljeprisen med 5 dollar per fat, sier hun.Verdien av aksjene på hovedindeksen på Oslo Børs har steget rekordmye de siste månedene, men Saltvedt vurderer oljeprisens samlede virkning på Oslo Børs som «blandet».– Børsen er råvaretung, og på kort sikt kan høyere oljepris løfte Børsen. Men dyrere olje svekker veksten i Europa og er ikke bra for våre handelspartnere. Det kan svekke markedene for mange store norske bedrifter, mener hun. (©NTB)