Dersom Jan Vestrum dømmes for alle punktene i Økokrims tiltale, risikerer han inntil 16 år i fengsel, skriver Dagens Næringsliv.– Økokrim mener dette er en veldig alvorlig sak. Tiltalen for korrupsjon bygger på at tiltalte blant annet ga verdifull informasjon til selskapets største aksjonær og var med på å gjennomføre salg av aksjonærenes aksjepost i Intex ved blant annet markedsmanipulasjon, slik at aksjonæren kunne selge seg ut på et meget gunstig tidspunkt og på en høy kurs. For dette mottok tiltalte en større utbetaling fra den samme aksjonæren, sier statsadvokat Henrik Horn i Økokrim til avisen.
– Ikke grunnlagHonorar
Vestrums advokat Filip Truyen i advokatfirmaet Wikborg Rein sier på sin side at det ikke er grunnlag for tiltalen.– Økokrim har mottatt et omfattende skriftlig materiale som dokumenterer at det ikke er grunnlag for tiltalen, uten at Økokrim har ønsket å forholde seg til eller gå i dialog for å få saken fullt ut belyst før det tas ut tiltale, opplyser Truyen.Advokaten påpeker dessuten at det er ventet en dom i saken mellom Økokrim og Intex i juli som vil ha betydning for saken mot Vestrum. I denne saken er selskapet ilagt en bot på 400.000 kroner for ikke å ha ført lister over alle personer som har tilgang på innsideinformasjon. Selskapet har besluttet å ikke vedta boten.Ifølge tiltalen har Vestrum helt tilbake til 2010 hatt et forretningssamarbeid med det russiske selskapet Lybica Holding bv, et datterselskap av den russiske stålgiganten OAO Severstal. Etter råd fra Vestrum kjøpte selskapet seg opp som største aksjonær i Intex med en aksjepost på 21,7 prosent i september 2010. Under to måneder senere ble Vestrum styreleder i gruveselskapet.Ifølge Økokrim skal den tidligere styrelederen ha videreført forretningssamarbeidet med Lybica og/eller tilknyttede selskaper mot et klekkelig honorar. (©NTB)