Aldri før har kontantbeholdningen pr. aksje for selskaper på Oslo Børs vært så høy som nå. Tungvektere som Statoil, Marine Harvest, Seadrill, Opera Software og Golden Ocean har mer enn dobbelt så store kontantbeholdninger ved inngangen til april enn hva som var tilfellet for kun ett år siden, skriver Finansavisen torsdag. Statoil og Telenor har krigskasser på henholdsvis 131 og 15 milliarder kroner tilgjengelig for øyeblikkelig bruk.
Vil øke fram mot julFlere oppkjøpsobjekter
- Kontanter er residualen av selskapenes inntjening og investeringer. Vi har sett lavere investeringsaktivitet enn forventet og mange selskaper føler trolig de har delt ut nok utbytte, sier aksjestrateg Kim Evjenth i ABG Sundal Collier.Evjenth tror oppkjøps- og fusjonsaktiviteten i det norske markedet vil øke fram mot jul.Han mener spesielt oljeservicesektoren er moden for konsolidering, og predikerer at flere av de mindre selskapene er avhengige av å bli kjøpt opp eller slå seg sammen for å kunne overleve.- Når man ser på misforholdet mellom langsiktig finansieringskostnad og det man kan kjøpe et selskap for er det fortsatt mye som er billig på Oslo Børs, forklarer han.En rapport utarbeidet av Nordea viser en eksplosiv vekst i selskapenes likviditet de senere årene. Siden 2010 har kontantbeholdningen pr. aksje blitt firedoblet for selskaper listet på hovedindeksen. Aksjestrateg Erik Roland i Nordea Markets har som Evjenth tro på økt oppkjøps og fusjonsaktivitet fremover og peker på flere sektorer:- Spesielt innen olje, oljeservice, oppdrett, telekom og industri vil vi nok se økt aktivitet på Oslo Børs. Uavhengig av sektor vil det som vanlig være slik at de store kjøper de små, sier Roland.