Analytiker: - Knyttes trolig høyere risikopremie til DNO

Analytiker Øyvind Hagen i ABG Sundal Collier peker på at de seneste geopolitiske utviklingene i Irak setter spørsmålstegn ved peshmergas evne til å stå imot opprørere fra IS.

In this May 31, 2009 file photo, an employee works at Tawke oil fields in the semiautonomous Kurdish region in northern Iraq. Iraq's Kurds pushed the central government on Tuesday to recognize oil contracts they signed with international companies by insisting the self-ruled region will not resume exports until Baghdad recognizes the deals. (AP Photo/Hadi Mizban, File)
Børs
- Det knyttes trolig høyere risikopremie til DNO etter de seneste geopolitiske utviklingene i Irak setter spørsmålstegn ved peshmergas evne til å stå imot opprørere fra IS (den islamske stat) hvis gruppen skulle avansere mot de kurdiske områdene i Nord-Irak, sier analytiker Øyvind Hagen i ABG Sundal Collier til TDN Finans mandag.Analytikeren fremholder at det mest interessante med de seneste utviklingene er atdette er de første rapportene hvor man har sett peshmerga lidebetydningsfulle nederlag mot IS. - De har nå vært nødt å overgi to byer til IS. Dét har ikke skjedd tidligere, sier Hagen.Nyhetsbyrået peker på at Hagen understreker at det er vanskelig å gi klare prognoser omhvordan situasjonen vil utvikle seg videre, ettersom forholdene er særdeles uoversiktlige, men vektlegger at peshmerga-tilbaketrekkingen ikke er et godt tegn.- Det som skjer nå, er at folk begynner å frykte hva som vil skje dersom IS begynner å avansere østover og inn i Kurdistan. Vil peshmerga være sterke nok til å forsvare viktige byer som Dohuk og Erbil? Det er nok sannsynlig at peshmerga vil ha et større fokus på å holde disse byene og andre innenfor de offisielle genesene til Kurdistan, men vi skjønner godt at frykten er der, sier han til TDN Finans.