Netfonds tror Oslo børs åpner ned -0,59 prosent i dagBørsene skjelver i AsiaPutin rystet Wall StreetDette skjer i dagResultater, Oslo BørsResultater, utenlands Oversikten her.Makro, Norge (SSB)Makro, utenlandsKilder: Oslo Børs, CNBC, SSB, TDN Finans
«Oslo Børs, sammen med resten av verdens aksjemarkeder er i korreksjonsmodus for tiden. Her hjemme er hovedindeksen ned 7 % siden midten av juni. Den tyske indeksen er for øvrig ned hele 11 %. Når det er sagt, korreksjoner som dette er helt normalt, faktisk bør en forvente en til to korreksjoner i løpet av et normalår. I februar og mars falt Oslo børs rundt 9 % før aksjekursene snudde opp igjen. Vi mener denne korreksjonen er en konsekvens av at den amerikanske sentralbanken kommer til å heve styringsrenten i 2015, dermed må investorene tilpasse seg en nye situasjon. Renteoppgang er normalt sett et tegn på økt økonomisk aktivitet med dertil økt inntjening for selskapene. I det korte bilde derimot, blir det økt usikkerhet og derfor fallende aksjekurser. Viktige hendelser i dag; NOR: ARCHER (Res. 2. kv.), PLCS (Res. 2. kv). USA: Productivity (14:30), Wholesale Trade (16:00)», skriver Roger Berntsen i dagens morgenrapport.Asiatiske børser faller fredag.I Tokyo dundrer Nikkei ned 2,9 prosent, mens den bredere Topix-indeksen faller 2,3 prosent.På sitt rentemøte i dag bestemte den japanske sentralbanken seg ifølge TDN Finans for å fastholde mål om å øke pengemengden på 60-70 billioner yen på årsbasis.Ellers faller Hang Seng i Hong Kong 0,2 prosent, mens Taiwan-børsen går tilbake 0,8 prosent.Seoul-børsen trekker ned 1,2 prosent.Vi tar også med at Sydney-børsen står i minus 1,4 prosent.Geopolitiske bekymringer preger bildet, og disse har ikke blitt mindre etter at USAs president Barack Obama har åpnet for luftangrep i Irak — i et forsøk på å stanse folkemord.Og heller ikke investorene her liker det importforbudet russerne innførte mot matvarer fra Vesten.Frykten er nå at Vladimir Putin invaderer Ukraina. Den russiske presidenten har trappet kraftig opp den militære tilstedeværelsen ved grensen.- Amerikanske luftangrep i Irak kan gjøre situasjonen i regionen enda mer spent, sier den Singapore-baserte CMC Markets-strategen Desmond Chua til Bloomberg.- Den geopolitiske situasjonen ser ut til å forverre seg for hver dag som går. Gitt disse høyrisikohendelsene, bør investorene trolig bli sittende på gjerdet, legger han til.De amerikanske børsene endte i rødt torsdag.Dow Jones falt 0,46 prosent til 16.368,27, Nasdaq 0,46 prosent til 4.334,97, mens den bredere S&P 500-indeksen gikk tilbake 0,56 prosent til 1.909,57.Åtte aksjer falt for hver syvende aksjer som steg på NYSE, der 670 millioner aksjer ble omsatt for litt over 3,2 milliarder dollar.På råvarebørsen steg gullprisen 0,4 prosent til 1.312,50 dollar per unse, mens WTI-oljen la på seg 0,4 prosent til 97,34 dollar fatet.Uroen for Ukraina-krisen har også spredt seg til Wall Street.- Putin er fortsatt det store "wild card" i alt dette, sier senior markedsstrateg Chris Gaffney i EverBank Wealth Management til CNBC.PolarcusArcherWilsonNews CorpPetrobrasPå Wall Street skal 34 selskaper i ilden. Kredittindikatoren K2, juniPengemengden M2, juniJapan: RentebeslutningKina: Handelsbalanse, juliTyskland (08:00): Handelsbalanse, juniFrankrike (08:45): Industriproduksjon, juniSverige (09:30): Industriproduksjon, juniUSA (14:30): Produktivitet foreløpig, 2. kvartalUSA (16:00): Engroslagre, juniVi tar også med at OPEC legger frem sin månedlige oljemarkedsrapport.