Dette vil påvirke Oslo Børs

Oslo Børs åpner i kjølvannet av opptur i både USA og Asia.

Foto: Finansavisen
Børs

Netfonds tror børsen åpner opp 0,16 prosent:«De asiatiske børsene endte svakt opp fredag. I USA endte indeksene også noe opp. Det er naturlig å forvente at åpningshandelen på de europeiske børsene blir svakt positivt som følge av dette. Det er ellers lite nytt å melde om det siste døgnet, annet enn at Iraks statsminister endelig har gått av. Når det er sagt, usikkerheten i landet er, og vil være, svært høy i tiden fremover. Viktige hendelser i dag; USA: Empire State index (14:30), Industrial Production (15:15), Consumer Sentiment (15:55)», skriver analysesjef Roger Berntsen i meglerhusets morgenrapport fredag.Opptur i Asia De asiatiske børsene svinger, men holder seg stort sett i positivt terreng fredag.I Tokyo er Nikkei opp 0,35 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er uendret.I Hong Kong stiger Hang Seng 0,35 prosent.Large cap-indeksen CSI 300 i Shanghai legger på seg 1,1 prosent, og får nesten følge av Composite-indeksen som står i pluss 0,9 prosent.Seoul-børsen er omtrent uendret, mens Taiwan-børsen trekker ned 0,4 prosent.Vi tar også med at Sydney-børsen klatret 0,4 prosent.Putin snakket opp Wall Street De amerikanske børsene steg torsdag.Dow Jones endte opp 0,37 prosent til 16.713,58, Nasdaq 0,43 prosent til 4.453,00, mens den bredere S&P 500-indeksen la på seg 0,43 prosent til 1.955,18.To aksjer steg for hver aksje som falt på NYSE, der bare 516 millioner aksjer ble omsatt for tilsammen 2,6 milliarder dollar."Fryktindeksen" VIX (CBOE) falt til like under 13.På råvarebørsen i New York falt  WTI-oljen 2,01 dollar til 95,58 dollar fatet, mens gullprisen steg ca. 0,8 prosent til 1.315,70 dollar per unse.Dollaren fortsatte fallet mot verdens ledende valutaer, mens den amerikanske 10-åringen holdt seg nær 2,40 prosent.Russlands president Vladimir Putin bidrar til å roe investorenes nerver med sin tale i Krim i går.- Vi vil gjøre alt i vår makt for at konflikten tar slutt så fort som mulig, slik at blodet kan slutte å flyte i Ukraina. Vi må konsolidere og mobilisere — ikke for krig eller konfrontasjon, men for hardt arbeid i Russlands navn, sa han.Dermed ser Putin ut til å senke den geopolitiske risikoen som har plaget markedene de siste ukene.Dog er ikke alle like overbevist.- Historien forteller oss at vi ikke skal ta alt bokstavelig med tanke på hva Russland pønsker på, sier porteføljeforvalter Tim Schroeders i Pengana Capital i Melbourne til Bloomberg.Opptur i OsloOslo Børs var i minus mesteparten av formiddagen torsdag, men i løpet av ettermiddagen løsnet det. Fasiten viser at hovedindeksen steg 0,4 prosent til 596,65.Så langt i år har børsen steget 8,7 prosent, mens avkastningen siste måned er på minus 1,9 prosent.Omsetningen var på bare 2,8 milliarder kroner. DNO har lagt bak seg en tung periode.  Torsdag steg imidlertid aksjen hele 8,3 prosent til 17,29 kroner. Signaler fra Nord-Irak om at situasjonen kanskje ikke er så alvorlig som tidligere antatt spilte nok inn.I tillegg oppgraderte Swedbank aksjen fra nøytral til kjøp, mens DNB Markets anbefaler kjøp med kursmål på 30 kroner, melder TDN Finans. Og Tyrkia ber USA importere DNO-olje.Dette skjer i dagResultater, OsloBionor PharmaStorm Real EstateZoncolanMelhus SparebankSpectrumSeaBird ExplorationNordic MiningNorthland ResourcesEtne SparebankBelshipsCeconScanship HoldingMakro, Norge (SSB)Veitrafikkulykker med personskade, juli 2014, foreløpige tallKredittindikatoren K3, mai 2014Ordreindeks for industri, 2. kvartal 2014Salg av petroleumsprodukter, juli 2014, foreløpige tallUtenrikshandel med varer, juli 2014, foreløpige tallByggekostnadsindeks for boliger, juli 2014Makro, utenlandsStorbritannia (10:30): BNP foreløpig, 2. kvartalUSA (14:30): Empire manufacturing, augustUSA (14:30): PPI, juliUSA (15:00): Verdipapirkjøp TIC, juniUSA (15:15): Industriproduksjon, juliUSA (15:15): Kapasitetsutnyttelse, juliUSA (15:55): University of Michigan-indeks foreløpig, august