DNO og lakseaksjene viser vei på knallsprek børs

Oslo Børs har fått en frisk start på uken, og nærmer seg 600 igjen.

Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs holder koken etter den gode åpningen.Siste notering er i 599,21, tilsvarende en oppgang på 1,86 prosent i dagens handel.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 1.329 millioner kroner.Dermed er hovedindeksen ned 1,3 prosent den siste måneden, men opp 9,2 prosent hittil i år.Utviklingen skjer etter et lettelsesrally i New York fredag og sterke Asia-børser tidligere i dag.Russland-lettelseLettelsen, som har sitt utspring i at Russland har avsluttet en militærøvelse nær grensen til Ukraina, smitter over på de europeiske markedene mandag. USA hadde tidligere karakterisert øvelsen som provoserende.Britiske FTSE 100 stiger 0,6 prosent, tyske DAX 1,4 prosent, mens franske CAC legger på seg 0,9 prosent.- Frykten for en konflikt mellom Ukraina og Russland har avtatt enn så lenge, noe som hjelper markedet til å hente seg litt inn. Men dette er for det meste en teknisk rekyl som bør vare i bare noen dager, sier forvalter Arnaud Scarpacci hos Montaigne Capital i Paris til Reuters.Netfonds pekte i sin morgenrapport på de kinesiske inflasjonstallene, som kom inn på den positive siden i natt. - Dette er godt nytt for de globale finansmarkedene, ettersom Kina er en de viktigste premissene for veksten i verdensøkonomien, het det.- Situasjonen fortsatt skjørInvestorene har fortsatt et øye på kampene i Irak og samtalene i Kairo om å gjøre en slutt på den månedslange krigen mellom israelerne og palestinerne i Gaza.- Den geopolitiske spenningen har avtatt noe, men den underliggende situasjonen er fortsatt skjør, sier obligasjonsstrateg Nick Stamenkovic i RIA Capital Markets til Reuters.Ikke-navngitte amerikanske tjenestepersoner opplyser ifølge TDN Finans til Associated Press mandag at Obama-administrasjonen har begynt å sende våpen direkte til kurdiske styrker — som nå har begynt å vinne tilbake områder i Irak.I oljemarkedet er utslagene relativt beskjedne.Brent september-olje handles for 104,79 dollar, etter en nedgang på 0,2 prosent. WTI-oljen er marginalt opp til 97,70 dollar fatet.Statoil klatrer 1,75 prosent til 179,80 kroner, mens Irak-eksponerte DNO fortsetter fredagens trend og stiger nye 5,5 prosent til 18,44 kroner.Nye sprell fra lakseaksjene Lakseaksjene har fått mye juling etter nyheten om sanksjoner i Russland, og lettelser i konflikten med Ukraina bidrar nok til å løfte aksjene opp igjen mandag.Marine Harvest stiger 3,2 prosent på dagens høyeste volum så langt, etter at senioranalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets har oppgradert aksjen fra en vanlig til sterk kjøpsanbefaling.Samme mann har oppgradert Cermaq fra salg til kjøp, og sender denne aksjen opp 3,7 prosent til 76,25 kroner. Kursmålet holdes ifølge TDN Finans kursmålet uendret på 82 kroner.Øvrige fiskeaksjer som markerer seg positivt er Grieg Seafood — opp 6,8 prosent til 25,30 kroner, mens Bakkafrost og Norway Royal Salmon avanserer hhv. 3,5 prosent til 120 kroner og 6,9 prosent til 50,25 kroner.Ellers stiger en rekke tungvektere 2-3 prosent, og i denne båsen finner vi både Norsk Hydro, Yara, Seadrill, REC SIlicon, PGS, Schibsted, Opera og Norwegian. Yara er i dag gjenstand for en oppgradering fra Swedbank First Securities, som hever aksjen fra nøytral til kjøp med kursmål 330 kroner.TGS og Aker Solutions legger på seg i overkant av 3 prosent.Skadeskutt seismikk til toppsRelativt sett topper Oslo Axess-noterte Dannemora Mineral vinnerlisten, med en oppgang på 39 prosent til 1,46 kroner.Nærmest følger Polarcus på pluss 10,2 prosent til 2,92 kroner. I morgentimene kom meldingen om at juridisk direktør Eirin Martha Inderberg og nærstående fredag kjøpte 200.000 aksjer i selskapet til kurs 2,716 kroner.Inderberg og nærstående eier etter dette 790.000 aksjer i selskapet.Videre stiger Oslo Axess-aksjen Nio Security 9,8 prosent til 67 øre, mens Funcom legger på seg 8,6 prosent til 4,56 kroner.Oslo Axess-noterte CellCura faller mest av alle, og trekker ned 26 prosent til 1,40 kroner.Nærmest følger Itera på minus 7,1 prosent til 2,60 kroner, mens Repant går tilbake 6,6 prosent til 1,57 kroner.Vi tar også med at Nickel Mountain Group faller 5,6 prosent til 1,70 kroner.Følg Hegnar.no på Facebook her!