DNO-rekyl og Marine Harvest-smell på børsen

DNO har stupt den siste uken. Fredag var det duket for rekyl. Men lakseaksjene fortsatte nedturen.

In this May 31, 2009 file photo, an employee works at Tawke oil fields in the semiautonomous Kurdish region in northern Iraq. Iraq's Kurds pushed the central government on Tuesday to recognize oil contracts they signed with international companies by insisting the self-ruled region will not resume exports until Baghdad recognizes the deals. (AP Photo/Hadi Mizban, File)
Børs
Oslo Børs har lagt bak seg en svak dag og en enda svakere uke.  Fredag endte hovedindeksen ned 1,1 prosent til 588.27. Ukeavkastningen ble dermed på minus 2,9 prosent. Hovedindeksen er dermed ned 6,3 prosent den siste måneden, men opp 7,2 prosent hittil i år.Omsetningen endte på 4,0 milliarder kroner.Utviklingen skjedde i kjølvannet av fall på Wall Street torsdag og røde børser i Asia tidligere i dag. Unntaket var Kina, som leverte rekordhøyt overskudd på handelsbalansen i juni.
Obama angriper IrakOljeprisen litt oppDNO-revansje Genel Energy fredagFiskestankPolarcus skuffet
Geopolitiske bekymringer preget bildet. Fredag ettermiddag ble det kjent at amerikanske fly har gjennomført luftangrep mot ISIL i Nord-Irak. Angrepet rammet ISILs artilleri som har blitt brukt mot kurdiske styrker ved den kurdiske provinshovedstaden Erbil. Amerikanske F/A-18-fly slapp bomber på over 200 kilo, opplyser Pentagons talsmann John Kirby.Frykten er nå at Vladimir Putin invaderer Ukraina. Den russiske presidenten har trappet kraftig opp den militære tilstedeværelsen ved grensen.- Amerikanske luftangrep i Irak kan gjøre situasjonen i regionen enda mer spent, sia den Singapore-baserte CMC Markets-strategen Desmond Chua til Bloomberg før dagens angrep.Brent september-olje stiger 0,1 prosent til 105,54 dollar i fredagens handel, mens den amerikanske WTI-oljen legger på seg 0,3 prosent til 97,65 dollar fatet.- Markedet vil følge veldig nøye med på hva som skjer videre, og om tilbudet av olje fra Sør-Irak kan være truet, sier råvareforvalter Tetsu Emori hos Astmax Co. i Tokyo til Reuters.Statoil  falt 1,1 prosent til 176,70 kroner.Irak-eksponerte DNO steg 5,2 prosent til 17,47 kroner. Ukeavkastningen er likevel på minus 17,5 prosent.Forskringer fra Genel  Energy bidro til oppturen. Tawke-feltet, hvor DNO har eierinteresser, og Taq Taq-feltet i den kurdiske delen av Nord-Irak er trygt og sikkert, melder ,Analytikerne mener det er positivt at verdenssamfunnet har våknet og at blant annet USA ser ut til å gi luftstøtte til de kurdiske peshmerga-soldatene, melder TDN Finans.Carnegie-analytiker Kjetil Bakken sier til DN fredag at aksjen skal tilbake over 20 kroner.- Det er ingen av dagens nyheter som tyder på at det er mer sannsynlig nå enn før at DNO vil miste anlegget, sier han.Analytikere er enige om at mulig luftstøtte fra Vesten over kurdiske områder er positivt for DNO-aksjen.Lakseaksjene fortsatte ned på det russiske importforbudet, og Marine Harvest falt ytterligere 4,2 prosent til 76,20 kroner.Salmar gikk tilbake 2,7 prosent til 107 kroner. En tredje fiskeaksje, Grieg Seafood, var ned 6,3 prosent.Russlands viselandbruksminister Ilya Shestakov sa i går at landet ikke trenger å importere utenlandsk fisk, og at regjeringen allerede er i gang med en politikk for å redusere importen og øke egenproduksjonen.DNB Markets ser det russiske importforbudet av norsk laks som en kjøpsmulighet, melder TDN Finans. Også Handelsbanken Capital Markets står fast ved sin kjøpsanbefaling på aksjer i sektoren.Polarcus meldte fredag morgen om et resultat etter skatt på 9,2 millioner dollar i 2. kvartal 2014, mot 6,3 millioner dollar i samme periode året før.Ifølge Reuters var det ventet et resultat på 15 millioner dollar.Analytiker Iver Christian Båtvik i Danske Bank fremholder ordreboken som det mest negative ved rapporten fra Polarcus. Ifølge ham kom den inn betydelig lavere enn ventet.Markedet sendte Polarcus ned 8,6 prosent til 2,65 kroner.