Oslo Børs faller bredt fredag, men nedturen har begrenset seg noe i løpet av dagen. Klokken 12:35 er hovedindeksen ned 1,0 prosent til 588,94.Hovedindeksen er dermed ned 6,2 prosent den siste måneden, men opp 7,3 prosent hittil i år.Omsetningen er kommet opp i 1,8 milliarder kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av fall på Wall Street torsdag og røde børser i Asia tidligere i dag. Unntaket var Kina, som leverte rekordhøyt overskudd på handelsbalansen i juni.
Geopolitiske bekymringer preger bildet, og disse har ikke blitt mindre etter at USAs president Barack Obama har åpnet for luftangrep i Irak — i et forsøk på å stanse folkemord.Frykten er nå at Vladimir Putin invaderer Ukraina. Den russiske presidenten har trappet kraftig opp den militære tilstedeværelsen ved grensen.- Amerikanske luftangrep i Irak kan gjøre situasjonen i regionen enda mer spent, sier den Singapore-baserte CMC Markets-strategen Desmond Chua til Bloomberg.Nyheten om USAs Irak-angrep gir støtte til oljeprisen.Brent september-olje stiger 0,9 prosent til 106,35 dollar i fredagens handel, mens den amerikanske WTI-oljen legger på seg 0,7 prosent til 98,04 dollar fatet.- Markedet vil følge veldig nøye med på hva som skjer videre, og om tilbudet av olje fra Sør-Irak kan være truet, sier råvareforvalter Tetsu Emori hos Astmax Co. i Tokyo til Reuters.Irak-eksponerte DNO stiger 8,1 prosent til 17,96 kroner.Forskringer fra Genel  Energy bidrar til oppturen. Tawke-feltet, hvor DNO har eierinteresser, og Taq Taq-feltet i den kurdiske delen av Nord-Irak er trygt og sikkert, melder ,Analytikerne mener det er positivt at verdenssamfunnet har våknet og at blant annet USA ser ut til å gi luftstøtte til de kurdiske peshmerga-soldatene, melder TDN Finans.Carnegie-analytiker Kjetil Bakken sier til DN fredag at aksjen skal tilbake over 20 kroner.- Det er ingen av dagens nyheter som tyder på at det er mer sannsynlig nå enn før at DNO vil miste anlegget, sier han.Lakseaksjene fortsetter ned på det russiske importforbudet, og Marine Harvest faller ytterligere 3,8 prosent til 76,50 kroner.Salmar går tilbake 3,6 prosent til 106 kroner. En tredje fiskeaksje, Grieg Seafood, er ned 7,9 prosent.Russlands viselandbruksminister Ilya Shestakov sa i går at landet ikke trenger å importere utenlandsk fisk, og at regjeringen allerede er i gang med en politikk for å redusere importen og øke egenproduksjonen.