Fredriksen sender aksje til værs

Maktkampen mellom Stein Erik Hagen og John Fredriksen sender aksje til værs på børsen.

Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs snuser på 600 igjen. Ved lunsjtider står den i 599,34, opp 0,5 prosent.Utviklingen skjer i kjølvannet av oppgang på Wall Street torsdag og stort sett positive børser i Asia tidligere fredag.Hovedindeksen er fortsatt ned 2,9 prosent den siste måneden, men opp 9,0 prosent hittil i år.Putin roet nerveneInvestorene tar ikke torssdagens svake europeiske BNP-tall så tungt, da dette trolig tvinger sentralbankene til å fortsette sine pengepolitiske lettelser.Russlands president Vladimir Putin bidro med å roe nervene med sin tale i Krim i torsdag.- Vi vil gjøre alt i vår makt for at konflikten tar slutt så fort som mulig, slik at blodet kan slutte å flyte i Ukraina. Vi må konsolidere og mobilisere — ikke for krig eller konfrontasjon, men for hardt arbeid i Russlands navn, sa han.Dagens store snakkis Maktkampen i Norwegian Property preger bildet, og aksjen stiger 5,7 prosent til 9,70 kroner.Det er omsatt NPRO-aksjer for 296 millioner kroner, hovedsaklig takket være John Fredriksen .Finansavisen avslører fredag nemlig Fredriksen som mannen bak det Kypros-registrerte investeringsselskapet Famaday Trading.Famaday ville i går kjøpe inntil 35 millioner aksjer, men fikk tak i "bare" litt mer enn 29 millioner aksjer.Likevel er Fredriksen nå over 20 prosent, og har parkert Stein Erik Hagen som største aksjonær i selskapet.Hagen selv svarte torsdag kveld med å kjøpe 12,8 millioner aksjer til 9,55 kroner - fem øre mer per aksje enn det Famaday ville betale.Canica er oppe i drøye 13 prosent av Norwegian Property.DNO fortsetter oppover DNO har lagt bak seg en tung periode, men aksjen fortsetter der den slapp torsdag og stiger nye 2,1 prosent til 17,65 kroner.  Dagens høyeste notering var 18,27 kroner. Signaler fra Nord-Irak om at situasjonen kanskje ikke er så alvorlig som tidligere antatt spiller nok inn.I tillegg oppgraderte Swedbank i går aksjen fra nøytral til kjøp, mens DNB Markets ifølge TDN Finans anbefalte kjøp med kursmål på 30 kroner. I tillegg ber Tyrkia USA importere DNO-olje.DNOs mediekontrakt Henrik Schwabe skrev i en epost til TDN Finans torsdag ettermiddag at selskapet hadde registrert oppslag i lokale media om at DNO trekker seg ut av Somaliland. Det er ikke riktig, opplyste han.Statoil faller på sin side 0,6 prosent til 172,50 kroner.I oljemarkedet bekymrer aktørene seg for europeisk etterspørsel.Brent september-olje handles for 102,39 dollar fatet, opp 0,3 prosent. Den amerikanske WTI-oljen faller 0,2 prosent til 95,44 dollar fatet.REC nedREC Silicon utmerker seg klart mest negativt av OBX-aksjene, og faller hele 6,7 prosent til 3,25 kroner.Kina, verdens største forbruker av superrent silisium, vil stramme inn på silisiumimport etter at produsenter utnyttet en fordel til å unngå importgebyrer, melder Bloomberg.Seabird ned på tallSeabird Exploration kan vise til pen topplinjevekst, og reduserer underskuddet noe i 2. kvartal. Aksjen faller 11,1 prosent til 1,60 kroner.