Hegnar: Guns and oil

IS tjener angivelig en million dollar daglig på salg av olje, skriver redaktør Trygve Hegnar.

Foto: Finansavisen
Børs

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen fredag 8. august 2014.En av Norges beste oljeanalytikere, Trond Omdal, som nylig gikk fra Arctic Securities til Svein Støle og Pareto, har i flere år hatt DNO på anbefalingslisten, og det har, til nå, vært en suksess, men nå sier Omdal at 90 prosent av DNOs resultater kommer fra Kurdistan, og der ser det skummelt ut.DNO-aksjen har derfor fortsatt nedturen, og falt ytterligere 9,4 prosent til 16,61 kroner i går, etter å ha falt 4,3 prosent onsdag.Det er IS (Den islamske staten), tidligere kjent som ISIL (Den islamske staten i Syria og Levanten), som er i ferd med å ta kontrollen med store deler av oljevirksomheten i Syria og Nord-Irak, og Fortune forteller at det er en blomstrende og økende aktivitet for IS. Så skremmende at DNO-kursen faller.Det begynte med at IS tok kontrollen med flere oljefelt i det nordøstlige Syria i fjor, og deretter tok IS Iraks neste største by, Mosul, i juni i år. Der skal IS ha stjålet 435 millioner dollar fra irakiske banker.Men det viktige, for DNO-aksjonærer og andre, er at IS, ifølge Fortune, allerede driver en utstrakt handel med olje, og da er ikke DNOs olje fra Takwe-feltet trygt.IS har tatt over tre oljefelt i Kurdistan, og i tillegg stjeler IS olje fra oljerørledninger og oljelagre. Oljen lastes på tankbiler og selges på det svarte markedet i Irak, og dette er et fascinerende marked. IS-folkene selger oljen for 26 dollar pr fat (Brent-oljen ligger på 104 dollar) til kurdiske smuglere, og disse smuglerne legger på 100 prosent, før oljen selges videre. Olje til 52 dollar pr. fat forsvinner så ut i verden.IS skal angivelig ta inn en million dollar pr. dag på denne oljevirksomheten (100 tankbiler daglig), og det er penger som trolig blir brukt til krigføringen i Irak og i Syria.Sentralregjeringen i Bagdad, som produserer tre millioner fat olje syd i landet, ser ikke ut til å bry seg så mye, og da må også Tawke-feltet være utsatt.«Alle tjener penger på dette», sier lederen i det London-baserte selskapet Carduchi Consulting, Shwan Zulal, til Fortune.Så lenge olje selges billig, og langt under verdensmarkedspriser, vil det alltid være et marked.IS er altså ikke bare opprørere med 10.000 krigere i Syria og Irak, det er også en form for forretningsenhet («Guns and oil»).De stjeler og selger antikviteter og kulturminner, de robber banker og de tar over oljefelt hvorfra de allerede selger olje.IS har ennå ikke gjort noe med Tawke-feltene, og Trond Omdal tror at det ikke vil skje noe der, men en kurdisk etterretningsoffiser sier at «dette er en meget lønnsom business for IS», og da kan man jo lure på hvor lang tid det tar før DNO-aksjonærene blir taperne.Det var jo ille nok for DNO å få olje ut av Kurdistan, via oljerørledninger til Tyrkia og med skip derfra, og oljelaster ligger nå utenfor Texas uten å bli losset fordi ingen vet hvem som skal ha betalingen.Var DNO et spekulativt foretagende tidligere, er det blitt verre nå. Aksjonærene har null innflytelse på det som skjer, og Pareto, som etter Omdals ansettelse, tok DNO-aksjen inn i sin anbefalte portefølje, var usedvanlig uheldig med timingen.Det er bandittene som bestemmer.

Nyheter
Børs