Kjøpefest gir sterkere krone

Etter uventet sterk detaljomsetning, er kronen igjen like sterk som før rentemøtet i juni.

krone.jpg
Børs

Etter et sterkt fall på 0,9 prosent i mai, var det ventet en viss rekyl i detaljomsetningen i juni. Likevel overrasket SSB-tallene klart, med en økning på 1,2 prosent, skriver Finansavisen.For varekonsumindeksen var økningen 1,5 prosent.Ifølge TDN Finans var medianforventningen en økning i detaljomsetningen på rundt 0,4-0,5 prosent.Sterkeste siden juniDette sendte kronen enda høyere, etter løftet som fulgte mandagens KPI-tall. I går formiddag lå kronen på 8,23 mot euro, men noe av denne bevegelsen farges også av svakere vekstutsikter for eurosonen.På under to uker har dermed kronen styrket seg med over 20 øre mot euro, og er for første gang tilbake på nivåene fra før rentemøtet i juni, da Norges Bank overrasket med å antyde et mulig rentekutt.- Fortsatt er imidlertid kronen noe svakere enn kursen Norges Bank har lagt til grunn for tredje kvartal, understreker sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities overfor Finansavisen.Rentekutt fortsatt muligBak gjeldende rentebane forutsetter Norges Bank en importveid kronekurs på 91,50 i tredje kvartal. I går hadde kursen styrket seg til 92,4.Selv om kronen ikke lenger er like svak som i juli, noe som isolert økte sannsynligheten for en renteheving, er den altså ikke sterk nok til at det i seg selv tilsier økt sannsynlighet for et rentekutt.Til tross for flere sterke nøkkeltall den siste tiden, er Lødemel likevel ikke overbevist om at Norges Bank helt utelukker et rentekutt ved det kommende rentemøtet.- Det viktigste vil være om oljeinvesteringstellingen fortsatt viser et like stort fall i 2015-investeringene. Dessuten vil BNP-tallene neste uke være viktige for vurderingene, understreker han overfor Finansavisen.Les mer i torsdagens utgave av Finansavisen!