– Historien har vist at laksen alltid finner veien til markedene. Til Russland har det også tidligere kommet inn norsk laks via andre østeuropeiske land. Spørsmålet er hvor lett dette blir nå. Polen er også med i EU og er dermed utestengt, sier en kilde i oppdrettsbransjen til DN.Russlands beskjed om full stopp av norsk laks i ett år er ikke første gang norsk laks bråstopper på vei til store markeder. Etter tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo i 2010 falt norsk laks offisielle markedsandel i Kina fra 90 prosent til under 30 prosent. Siden den gang har mye norsk laks likevel kommet til Kina, via omveier, blant annet via nabolandet Vietnam. Salmar er en av de norske som økte eksporten til kinas naboland i årene etter fredsprisen. Selv om flere opprettsaktører ikke ønsker å snakke offentlig om det, bekrefter de at overfor DN at de forventer at laksen vil finne andre veier inn i Russland. En mulighet for å få norsk laks inn i Russland kan være å gå gjennom Færøyene, som ikke er en del av EU, eller via Chile, som ikke er rammet av utestengelsen.