Lakserally og saftig børsoppgang i Oslo

Oslo Børs har fått en knallstart på uken, og passerte mandag 600 med god margin. De sprekeste lakseaksjene spratt opp 10 prosent, og fikk følge av doblingskandidat i oljeservice.

Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte mandag på 601,16, tilsvarende en oppgang på 2,19 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 3.120 millioner kroner.Dermed er hovedindeksen ned 0,9 prosent den siste måneden, mens den er opp 9,5 prosent hittil i år.Russland-lettelse Wall Street opplevde et lettelsesrally fredag, etter atRussland avsluttet en militærøvelse nær grensen til Ukraina. USA hadde tidligere karakterisert militærøvelsen som provoserende.Lettelsen fortsatte på USA-børsene i dagens åpning, og ikke minst de toneangivende europeiske børsene. Britiske FTSE 100 endte mandag opp 1,1 prosent, tyske DAX 2,0 prosent, mens franske CAC la på seg 1,3 prosent.- Frykten for en konflikt mellom Ukraina og Russland har avtatt enn så lenge, noe som hjelper markedet til å hente seg litt inn. Men dette er for det meste en teknisk rekyl som bør vare i bare noen dager, sier forvalter Arnaud Scarpacci hos Montaigne Capital i Paris til Reuters.Netfonds pekte i sin morgenrapport på de kinesiske inflasjonstallene, som kom inn på den positive siden i natt. - Dette er godt nytt for de globale finansmarkedene, ettersom Kina er en de viktigste premissene for veksten i verdensøkonomien, het det.- Skjør situasjon Investorene har fortsatt et øye på kampene i Irak og samtalene i Kairo om å gjøre en slutt på den månedslange krigen mellom israelerne og palestinerne i Gaza.- Den geopolitiske spenningen har avtatt noe, men den underliggende situasjonen er fortsatt skjør, sier obligasjonsstrateg Nick Stamenkovic i RIA Capital Markets til Reuters.Ikke-navngitte amerikanske tjenestepersoner opplyser ifølge TDN Finans til Associated Press mandag at Obama-administrasjonen har begynt å sende våpen direkte til kurdiske styrker — som nå har begynt å vinne tilbake områder i Irak.I oljemarkedet peker pilene oppover.Brent september-olje handles for 105,20 dollar, etter en oppgang på 0,2 prosent. WTI-oljen er opp 0,5 prosent til 98,12 dollar fatet.Statoil klatret 1,9 prosent til 180 kroner.Irak-eksponerte DNO fortsatte fredagens trend og steg nye 3,2 prosent til 18,02 kroner.Oppgangen kommer i kjølvannet av USAs flystøtte til Irak og kurdiske regionale myndigheter i kampen mot Den islamske staten (IS).Irakisk politi opplyser imidlertid at IS har tatt kontroll over nok en by i Nord-Irak — Jalawla nordøst for Bagdad.LakserallyLakseaksjene har fått mye juling etter nyheten om sanksjoner i Russland, og lettelser i konflikten med Ukraina bidro nok til å løfte aksjene opp igjen mandag.Marine Harvest steg 4,3 prosent på dagens nest høyeste volum, etter at senioranalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets oppgraderte aksjen fra en vanlig til sterk kjøpsanbefaling. Samme mann har oppgradert Cermaq fra salg til kjøp, og aksjen smalt opp 9,5 prosent til 80,50 kroner. Kursmålet holdes ifølge TDN Finans kursmålet uendret på 82 kroner.Øvrige fiskeaksjer som markerte seg positivt var Grieg Seafood — opp 10,6 prosent til 26,20 kroner, mens Norway Royal Salmon og Scottish Salmon Company avanserte hhv. 6,4 prosent til 50 kroner og 6,4 prosent til 5 kroner.Bakkafrost venter på en offisiell bekreftelse om at Færøyene ikke er omfattet av det russiske importforbudet. Kommer denne bekreftelsen, vil selskapet vurdere å øke eksporten til Russland.- For vår del vil det gå greit å øke salget til Russland om det er gunstig for Færøyene. Det blir jo en balanseskyving nå som vil kunne gi større interesse for færøysk laks i Russland, sier Jacobsen til Intrafish ifølge TDN Finans.Aksjen steg 2,2 prosent til 118,50 kroner mandag.RCCL var eneste OBX-aksje som falt i dagens handel — nærmere bestemt 0,3 prosent til 372,40 kroner.Swedbank jekker opp YaraEllers steg en rekke tungvektere 3-4 prosent.I denne båsen finner vi både Yara, Norsk Hydro, Seadrill, TGS, Aker Solutions, Avance Gas og Norwegian. Førstnevnte var i dag gjenstand for en oppgradering fra Swedbank First Securities , som hever aksjen fra nøytral til kjøp med kursmål 330 kroner, mens Seadrill reagerte på fredagens milliardkontrakt med Exxon for West Saturn. Aker Solutions skal splittes i to, og i dag ble valgkomiteens forslag til styrekonstellasjoner i de nye selskapene Aker Solutions Holding og Akastor presentert.Vi tar også med REC Silicon, som la på seg 4,2 prosent til 3,50 kroner. BW LPG avanserte også 4,2 prosent til 83,85 kroner.Doblingskandidat til toppsRelativt sett topper Oslo Axess-noterte Dannemora Mineral vinnerlisten, med en oppgang på 32,4 prosent til 1,39 kroner.Nærmest fulgte nevnte Grieg Seafood og Cermaq — og Oslo Axess-noterte Link Mobility på pluss 9,9 prosent til 17,70 kroner.Polarcus utmerket seg med en oppgang på 9,4 prosent til 2,90 kroner. I morgentimene kom meldingen om at juridisk direktør Eirin Martha Inderberg og nærstående fredag kjøpte 200.000 aksjer i selskapet til kurs 2,716 kroner.Inderberg og nærstående eier etter dette 790.000 aksjer i selskapet.Samtidig er meglerhusene uenige om hvor Polarcus skal videre. De største optimistene finner vi i Nordea, som tror aksjen kan doble seg.Oslo Axess-noterte CellCura falt mest av alle, og trakk ned 26 prosent til 1,40 kroner.Nærmest fulgte Nickel Mountain Group, på minus 8,3 prosent til 2,60 kroner.Til slutt tar vi med Oslo Axess-duoen Next Biometrics og Badger Explorer, som falt hhv. 7,3 prosent til 60,50 kroner og 6,1 prosent til 6,20 kroner.Følg Hegnar.no på Facebook her!