Maktkamp sender Norwegian Property til topps

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger forsiktig i tidlig handel fredag. John Fredriksen og Stein Erik Hagen stjeler overskriftene (oppdatert 09:40).

Olav Line. Foto: Finansavisen.
Børs

Etter 40 minutters handel peker pilene oppover på Oslo Børs.Hovedindeksen står i 598,43 etter en oppgang på 0,3 prosent.Utviklingen skjer i kjølvannet av oppgang på Wall Street i går og stort sett positive børser i Asia tidligere i dag.Hovedindeksen er fortsatt ned 2,9 prosent den siste måneden, men opp 9,0 prosent hittil i år.På kontinentet stiger tyske DAX og franske CAC 40 begge 0,3 prosent i tidlig handel. Britiske FTSE 100 er opp 0,5 prosent.Putin roet nerveneInvestorene tar altså ikke gårsdagens svake europeiske BNP-tall så tungt, da dette trolig tvinger sentralbankene til å fortsette sine pengepolitiske lettelser.Dessuten bidro Russlands president Vladimir Putin til å roe nervene med sin tale i Krim i går.- Vi vil gjøre alt i vår makt for at konflikten tar slutt så fort som mulig, slik at blodet kan slutte å flyte i Ukraina. Vi må konsolidere og mobilisere — ikke for krig eller konfrontasjon, men for hardt arbeid i Russlands navn, sa han.Dermed ser Putin ut til å senke den geopolitiske risikoen som har plaget markedene de siste ukene.Dog er ikke alle like overbevist.- Historien forteller oss at vi ikke skal ta alt bokstavelig med tanke på hva Russland pønsker på, sier porteføljeforvalter Tim Schroeders i Pengana Capital i Melbourne til Bloomberg.Fredriksen-raid i NPROMaktkampen i Norwegian Property preger bildet, og aksjen stiger 6,8 prosent til 9,80 kroner.Aksjen er omsatt for 286 millioner kroner så langt, hovedsaklig takket være John Fredriksen.Finansavisen avslører fredag nemlig Fredriksen som mannen bak det Kypros-registrerte investeringsselskapet Famaday Trading.Famaday ville i går kjøpe inntil 35 millioner aksjer, men fikk tak i "bare" litt mer enn 29 millioner aksjer.Likevel er Fredriksen nå over 20 prosent, og har parkert Stein Erik Hagen som største aksjonær i selskapet.Hagen selv svarte i går kveld med å kjøpe 12,8 millioner aksjer til 9,55 kroner - fem øre mer per aksje enn det Famaday ville betale.Canica er oppe i drøye 13 prosent av Norwegian Property.DNO fortsetter oppover DNO har lagt bak seg en tung periode, men aksjen fortsetter der den slapp torsdag og stiger nye 5,0 prosent til 18,15 kroner. Signaler fra Nord-Irak om at situasjonen kanskje ikke er så alvorlig som tidligere antatt spiller nok inn.I tillegg oppgraderte Swedbank i går aksjen fra nøytral til kjøp, mens DNB Markets ifølge TDN Finans anbefalte kjøp med kursmål på 30 kroner. I tillegg ber Tyrkia USA importere DNO-olje.Statoil faller på sin side 0,4 prosent til 172,90 kroner.I oljemarkedet bekymrer aktørene seg for europeisk etterspørsel.Brent september-olje handles for 102,13 dollar fatet, marginalt opp i dagens handel. WTI-oljen faller 0,2 prosent til 95,36 dollar fatet.PGS opp, REC nedØvrige vinnere blant de mest omsatte er PGS, som stiger 2,4 prosent til 50,20 kroner. Aksjen er i dag gjenstand for en oppgradering fra Goldman Sachs, som går fra salg til nøytral.Kongsberg Automotive legger på seg 1,6 prosent til 7,10 kroner, mens Telenor klatrer en prosent til 141,30 kroner.REC Silicon utmerker seg klart mest negativt av OBX-aksjene, og faller hele 6,9 prosent til 3,24 kroner.Gruveaksjer i begge ender Relativt sett er bare en aksje stiger mer enn nevnte Norwegian Property på vinnerlisten. Det dreier seg om Avocet Mining, som trekker opp 7,1 prosent til 91 øre.I andre enden finner vi Magseis, som faller 11 prosent til 26,70 kroner. Seabird Exploration kuttet underskuddet i 2. kvartal, men markedet er ikke fornøyd og sender aksjen ned 9,4 prosent til 1,63 kroner.Northland Resources går tilbake 9,0 prosent til 1,41 kroner, mens oljemyggen North Energy står i minus 8,9 prosent til 4,50 kroner.Følg Hegnar.no på Facebook her!