Milliardærene sendte aksje rett opp på børsen

Maktkampen mellom Stein Erik Hagen og John Fredriksen sendte aksje til værs. Samtidig smalt hovedindeksen gjennom 600 igjen.

Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs er tilbake over 600 igjen. Fredagens sluttnotering lyder på 600,94, opp 0,7 prosent.  Omsetningen var på 2,9 milliarder kroner.Hovedindeksen er fortsatt ned 2,5 prosent den siste måneden, men opp 9,5 prosent hittil i år.Utviklingen skjedde i kjølvannet av oppgang på Wall Street torsdag og stort sett positive børser i Asia tidligere fredag.Spenningen rundt krisen mellom Russland og Ukraina synes litt redusert. Finlands president Sauli Niinistö sier Røde Kors, Russland og Ukraina er blitt enige om levering av nødhjelp til Øst-Ukraina.Dagens store snakkis Maktkampen i Norwegian Property preget børsbildet. Aksjen steg 4,6 prosent til 9,60 kroner, etter å ha vært oppe i 10,10 kroner tidligere på dagen.Det ble omsatt NPRO-aksjer for 305 millioner kroner, hovedsaklig takket være John Fredriksen .Finansavisen avslører fredag nemlig Fredriksen som mannen bak det Kypros-registrerte investeringsselskapet Famaday Trading.Famaday ville i går kjøpe inntil 35 millioner aksjer, men fikk tak i "bare" litt mer enn 29 millioner aksjer.Likevel er Fredriksen nå over 20 prosent, og har parkert Stein Erik Hagen som største aksjonær i selskapet.Hagen selv svarte torsdag kveld med å kjøpe 12,8 millioner aksjer til 9,55 kroner - fem øre mer per aksje enn det Famaday ville betale.Canica er oppe i drøye 13 prosent av Norwegian Property.- Vi synes det er veldig positivt at det finnes interessenter fra utlandet, og fra Norge for den saks skyld, som kjøper aksjer i Norwegian Property, sier Norwegian Propertys styreleder Jon Erik Brøndmo til Reuters. DNO fortsatte oppover DNO har lagt bak seg en tung periode, men aksjen fortsatte der den slapp torsdag. Fredag steg den nye 5,0 prosent til 18,16 kroner.  Signaler fra Nord-Irak om at situasjonen kanskje ikke er så alvorlig som tidligere antatt spiller nok inn.I tillegg oppgraderte Swedbank i går aksjen fra nøytral til kjøp, mens DNB Markets ifølge TDN Finans anbefalte kjøp med kursmål på 30 kroner. I tillegg ber Tyrkia USA importere DNO-olje.DNOs mediekontrakt Henrik Schwabe skrev i en epost til TDN Finans torsdag ettermiddag at selskapet hadde registrert oppslag i lokale media om at DNO trekker seg ut av Somaliland. Det er ikke riktig, opplyste han.Oljepris på 102 dollarI oljemarkedet bekymrer aktørene seg for europeisk etterspørsel.Brent september-olje handles for 102,42 dollar fatet, opp 0,3 prosent. Den amerikanske WTI-oljen stiger 0,6 prosent til 96,16dollar fatet.Statoil endte 0,6 prosent til 172,60 kroner.REC nedREC Silicon utmerket seg klart mest negativt av OBX-aksjene, og falt hele 8,6 prosent til 3,18 kroner.Kina, verdens største forbruker av superrent silisium, vil stramme inn på silisiumimport etter at produsenter utnyttet en fordel til å unngå importgebyrer, melder Bloomberg.Swedbank og sjefstrateg Peter Hermanrud ser en god kjøpsmulighet, og svarer med å anbefale sterk kjøp av REC Silicon. Kursmålet er satt til 4,50 kroner,Seabird verst av alleSeabird Exploration kunne vise til pen topplinjevekst, og reduserte underskuddet noe i 2. kvartal. Aksjen falt imildertid 18,3 prosent til 1,47 kroner.