Russlands president Vladimir Putin sendte sjokkbølger blant lakseinvestorene på Oslo Børs i går, skriver Finansavisen.Nabolandet i øst varslet at grensen er sperret for norsk sjømat og meieriprodukter, i tillegg til tilsvarende varer fra EU, USA, Canada og Australia. Det er et direkte svar på de økonomiske og politiske sanksjonene mot Russland.Til sammen krympet markedsverdien til åtte fiskeselskaper med nær 7 milliarder kroner, på tung handel.
Ble slaktetI kroner og øre ble John Fredriksen og hans medaksjonærer i Marine Harvest hardest rammet, ettersom sjømatkonsernet var 3 milliarder kroner mindre verdt da børsen stengte.Faller videre fredagLes mer i fredagens utgave av Finansavisen!
Målt i prosent var det Austevoll Seafood og SalMar som fikk den største smellen i går, med en nedgang på henholdsvis 8,9 og 8,7 prosent, skriver Finansavisen.Selv færøyske Bakkafrost, som ikke har produksjon i norske fjorder, falt med 7,2 prosent gjennom gårsdagen. Selskapet solgte rundt 6 prosent av volumet i første kvartal til russiske kunder, men andelen var langt høyere i 2012.- Dersom den listen som er blitt offentliggjort er det vi skal gå etter, så omfatter ikke importforbudet Færøyene, men Norge, EU, USA, Australia og Canada, sier Bakkafrost-sjef Regin Jacobsen til Finansavisen.I tillegg falt Lerøy Seafood med 7,0 prosent, Cermaq med 4,6 prosent, Grieg Seafood med 7,4 prosent og Norway Royal Salmon med 6,4 prosent.Totalt falt selskapenes verdi med 6,904 milliarder kroner.Tallenes tale er ikke noe mer positv fredag formiddag.Marine Harvest faller 4,03 prosent, Salmar er ned 3,18 prosent, Lerøy faller 3,1 prosent, Austevoll faller 3,35 prosent, Bakkafrost er ned 1,72 prosent, Cermaq faller 2,58 prosent, Grieg er ned 7,91 prosent, og Norway Royal Salmon taper seg med 3,29 prosent.