Spente på kutt hos gruvegigant

Den australske gruvegiganten Rio Tinto presenterer tall fredag 7. august.

Kirkenes, Norge 20100831. 13 år etter at den statlige gruvedriften ble stanset, er det nå full drift i Sydvaranger Gruve igjen. Selskapet ønsker å doble produksjonskapasiteten fra oppstarten for et drøyt år siden. Tirsdag ble gruven offisielt åpnet.Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX . Bjørnbakk, Jan-Morten
Børs
- Vi har lagt bak oss et halvår med svært god drift og produktivitetsgevinster på tvers av forretningsområdene våre, sa Rio Tintos konserndirektør Sam Walsh i en pressemelding tidligere i sommer. Men prisen på kull og jernmalm har falt jevnt og trutt, og er nå på de laveste nivåene på fem år. Analytikerne hos meglergigantene Goldman Sachs, Deutsche Bank og Morgan Stanley venter at prisfallet også vil fortsette jevnt og trutt til 2016.For å tilpasse seg den nye hverdagen har Rio Tinto sablet ned investeringsbudsjettet for 2014 med 50 prosent. Og det er nettopp kuttene investorene er spent på når selskapet presenterer tall fredag 7. august.Det knytter seg også spenning til gjeldssituasjonen. Rio har kommunisert at de ønsker å få nettogjeld ned til rundt 15 milliarder dollar før det i det hele tatt er aktuelt å vurdere utbytte.Ved handelsslutt på australia-børsen var Rio opp 0,75 prosent, til 65,82 australske dollar. (1 australsk dollar tilsvarer i skrivende stund 93 amerikanske cent).