Statoil: Nei til hotellrom, ja til mat og vin

Statoil innrømmer at konsernets etiske regelverk ble brutt da en ansatt fikk påspandert gratis opphold på luksushotell på New Zealand, men mener det var greit at den ansatte fikk gratis gourmetmat, vinsmaking og seiltur.

Statoil, Forus. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Børs

Det var på en oljekonferanse i 2011 at en Statoil-ansatt ble påspandert opphold på luksushotell, seiltur, vinsmaking og dyre restaurantbesøk av myndighetene på New Zealand. Halvannet år senere søkte Statoil og fikk tildelt letelisens utenfor landets kyst.Statoils etiske regelverk slår fast at ansatte ikke skal få påspandert flybilletter eller hotell ved reiser. Informasjonssjef Knut Rostad innrømmer nå overfor Dagens Næringsliv at oppholdet på New Zealand var et brudd på regelverket.– Vi skulle ha betalt hotellet selv, sier han, men legger til at vinsmaking, seiltur og restaurantbesøk var greit.– Vårt etiske regelverk sier at det kan være akseptabelt at Statoils ansatte deltar på sosiale aktiviteter dersom det er en klar forretningsmessig grunn til det. I dette tilfellet deltok ni andre selskaper med verdifull erfaring, som det var viktig for oss å knytte nærmere bekjentskap med. Vi var heller ikke i en prosess hvor vi hadde lagt inn noe bud på letelisenser, sier Rostad.Statoil var ett av ni oljeselskaper som deltok på oljekonferansen. Newzealandske skattebetalere måtte betale 1,2 millioner kroner for losji og bevertning av oljegjestene. (©NTB)