Svindel, løgn og ren idioti førte til milliardtap

Det kreative far/sønn-teamet, med bakgrunn fra MIT og Harvard, rundlurte investorer. Det ble en meget dyr affære.

Foto: Scanpix
Børs

Gabriel Bitran (69) underviste ved MIT i 35 år. Han har også drevet hedgefondet GMB Capital Partners sammen med sin Harvard-utdannede sønn Marco Bitran (39).Her har de tydeligvis tatt mange snarveier i jakten på avkastning.MilliardeventyrIfølge CNN står de bak en hedgefond-svindel på 500 millioner dollar, eller 3,1 milliarder kroner. De to familiemedlemmene skal ha løyet til kundene om avkastningen på investeringene de foretok.Far og sønn hevdet at deres hedgefond leverte en årlig avkastning mellom 16 prosent og 23 prosent.Videre skal de ha sagt at pengene ville bli investert ved hjelp av en kompleks handelsmodell basert på forskningen Gabriel Bitran utførte ved MIT.Ponzi-svindelNå viser det seg at de plasserte pengene hos Bernie Madoff og Petters Group Worldwide, som begge viste seg å være ponzi-svindler.Far/sønn-teamet skal til slutt ha tapt mer enn 140 millioner dollar, eller 862 millioner kroner, på investeringene.I en e-post Gabriel Bitran sendte sin sønn i 2009, innrømmet han ifølge CNN at de hadde villedet investorer med «en rekke uttalelser som var feil, rett og slett for å øke inntektene».FengselDe to risikerer nå mellom to og fem år i fengsel. Videre kan de bli dømt til å tilbakebetale så mye som 290 millioner dollar, eller 1,79 milliarder kroner.