- Dette blir ukens kritiske hendelser

Nicolay Eger, Managing Director for Norge i IG, trekker frem tre kritiske hendelser senere i uken.

Børs

Oslo Børs steg 0,6 prosent til 613,59 poeng mandag.  Tirsdag stiger børsen 0,5 prosent.- Det ble en rolig start på det som historisk er årets verste måned for aksjemarkedet. Med de amerikanske børsene stengt var stemningen avventende i forkant av de kritiske hendelsene senere i uken. Som alltid er den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra USA viktig, men høydepunktene denne uken blir ECBs rentemøte på torsdag og NATO-toppmøtet som går fra torsdag til fredag, sier Nicolay Eger, Managing Director for Norge i IG, i en markedskommentar.Han slår fast at den haltende veksten (nullvekst i andre kvartal) og synkende inflasjonen (0,3 prosent i august) i euroområdet atter har økt presset på President Mario Draghi for å komme på banen med nye stimulanser.- Det er bare et tidsspørsmål før Draghi vil dra triggeren. Han har ikke noe annet valg. Draghi har selv flere ganger uttalt at ikke pengepolitikken kan gjøre hele jobben og at politikerne må få fingeren ut med strukturelle reformer. Men med den europeiske økonomien på randen til å falle ned i resesjon igjen trengs tiltak som gir umiddelbar virkning. Mens strukturelle reformer er som en diett som kan gi gode resultater over tid, er fordelen med pengepolitiske stimulanser at de går rett inn i blodet, sier Eger.Fredagens Nonfarm Payrolls-rapport ventes å vise at den amerikanske økonomien skapte 230.000 nye jobber i august, sammenlignet med 209.000 i juli. Det vil i så fall bety syvende strake måned med jobbvekst på over 200.000. IG-toppen mener det er langt større usikkerhet knyttet til utfallet av NATO-toppmøtet i Wales i slutten av uken. De geopolitiske krisene i både Ukraina og Irak har vært sentrale bidragsytere til turbulensen i markedene de siste månedene, og disse flytende situasjonene har vært vanskelig for investorene å prise inn. Mange håper følgelig at NATO-møtet kan gi mer klarhet.- Dette kan være det viktigste NATO-toppmøtet siden Berlinmurens fall. Ukraina er den største geopolitiske krisen i Europa i det 21. århundre, og situasjonen i både Irak og Syria er helt ute av kontroll. Men i alle tilfellene har Vestens respons vært inkonsekvent og uklar. Det er derfor et håp om at NATO-toppmøtet vil bidra til å tydeliggjøre en strategi for å bli kvitt disse hodepinene, og det er grunnen til at denne ukens møte er avgjørende også for utviklingen i finansmarkedene, sier Eger i kommentaren.