- Neppe hurra i aksjemarkedet

Henrik Sommerfelt, sjef for CMC i Norge, tror sterke amerikanske jobbtall kan styrke dollaren ytterligere, men han ser ingen fest i aksjemarkedet.

Børs

Sterke tall fra det amerikanske arbeidsmarkedet fredag ettermiddag kan styrke dollaren ytterligere – men fører neppe til hurra i aksjemarkedet, tror Henrik Sommerfelt, sjef for CMC i Norge.Amerikanske dollar raser frem i valutamarkedet. I juli og august styrket dollar seg til sammen over fire prosent mot euro. I går fortsatte trenden etter overraskende tiltak fra Den europeiske sentralbanken. Bytteforholdet er nå nede i 1,29 dollar per euro.CMC  tilbyr også eksponering i amerikanske dollar mot en «kurv» av valutasorter (US Dollar Index). Denne indeksen er oppe på sitt sterkeste nivå på 14 måneder.«De månedlige arbeidsmarkedstallene fra USA er dagens viktigste hendelse. Analytikerne venter at 230.000 jobber ble skapt i amerikansk økonomi i august (utenfor jordbruket). Det er ikke lenger et spørsmål om hvis, men når, den amerikanske sentralbanken vil kutte ut økonomiske stimuli og i stedet begynne å øke rentene. Sterke arbeidsmarkedstall vil føre til spekulasjoner om at tiltakene kan komme raskt. I tilfelle vil dette kunne styrke dollaren, men føre til en korreksjon i aksjemarkedet.  Motsatt vil et tall under 200.000 bremse dollaren», skriver Sommerfelt i en markedskommentar.ADP-tallene som ble kjent tidligere i uken var gode – men ikke for gode, mener han. Denne rapporten viste drøyt 200.000 nye jobber.Kundene som handler hos CMC Markets er delt 55-45 mellom de som tror dollar skal styrke eller svekke seg mot euro.I aksjer er skepsisen størst til amerikanske aksjer. 68 prosent av de som har posisjonert seg i Dow Jones-indeksen, tror indeksen skal ned. Tilsvarende tall for S&P er 67 prosent. Noen flere har troen på den tyske DAX-indeksen, her er «short»-andelen på 61 prosent.Dette kan ifølgee CMC ha sammenheng med at amerikanske aksjer har steget mye den siste måneden, og er nær «all time high», mens europeiske aksjer henger etter.