Norwegian flyr høyt på børsen — gruveaksje til bunns

Oljeprisen og Oslo Børs faller torsdag morgen, og Spetalen-investering faller mest av alle. Men: Norwegian er i støtet etter knalltall (oppdatert 09.39).

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.
Børs

Etter 39 minutters handel peker pilene nedover på Oslo Børs.Hovedindeksen står i 615,24, etter en nedgang på 0,39 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 277 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av blandet utvikling i New York i går, og stort sett fallende Asia-børser tidligere i dag.Hovedindeksen er opp 1,6 prosent den siste måneden, og 12,2 prosent hittil i år.Toneangivende Europa-børser trekker også litt nedover.Britiske FTSE 100 faller 0,1 prosent, mens tyske DAX og franske CAC 40 er ned 0,4 prosent.Venter på «Super-Mario» Fokus er i dag på rentemøtet i Den europeiske sentralbanken (ECB).- Det er ventet at den europeiske sentralbanken står klar til å sette i gang seddelpressen enten ved dette møte eller det neste, fordi inflasjonen i regionen nærmer seg null. ECB er for øvrig den eneste av de store sentralbankene i verden som ikke har trykket penger etter finanskrisen. - Dette har ført til svekket konkurransekraft ovenfor Asia og USA, med dertil lav vekst, lav inflasjon og vedvarende høy arbeidsledighet, skriver analysesjef Roger Berntsen i Netfonds i dagens morgenrapport.Enkelte åpner for at utfallet kan bli skuffende.- Det kommer åpenbart til å bli veldig, veldig viktig. Markedet har priset inn noen pengepolitiske lettelser fra ECB, så de kan bli skuffet, sier sjeføkonom Scott Brown hos Raymond James til CNBC.Oljepriser, Statoil i rødt Oljeprisene er på vikende front torsdag morgen.Brent oktober-olje faller 0,6 prosent til 102,12 dollar fatet, omtrent som når Oslo Børs stengte i går.WTI-oljen trekker ned 0,7 prosent til 94,92 dollar fatet.Gårsdagens lagertall fra American Petroleum Institute (API) bidrar nyhetsbyrået til å så tvil om styrken i USAs oljeetterspørsel. Samtidig svinger dollaren.- Størrelsen på svingningene i dollaren er en kilde til volatilitet for råvarer, sier sjefanalytiker Ric Spooner hos CMC Markets i Sydney til Reuters.- Markedet mener alvor med å justere for høyere renter i USA, og denne prosessen har evner til å senke oljeprisene. Med et veldig godt forsynt marked og en periode med lavsesong i bakhodet, antyder dette at lavere priser er mulig, fortsetter han.På Oslo Børs faller Statoil 1,5 prosent til 179,20 kroner etter å ha boret tørt utenfor Angola, mens Irak-eksponerte DNO trekker ned 1,1 prosent til 19,48 kroner.Norwegian, SAS flyr høyt Norwegian går motstrøms, og spretter opp 3,9 prosent til 222 kroner på høyest volum så langt etter sterke trafikktall for august . Selskapet merker press på yielden, men ikke mye.Erkerivalen SAS var i godt driv, og lettet 6,8 prosent til 11 kroner på det høyeste. Siden har aksjen mistet høyde, og er nå uendret på 10,30 kroner.Awilco Drilling korrigerer opp 2,1 prosent til 122 kroner etter gårsdagens kraftige fall i kjølvannet av Wilhelmsens nedsalg .Marine Harvest går i dag eksklusive utbytte på 1 krone aksjen, men er likevel opp 0,3 prosent (0,25 kroner) til 85,35 kroner.Ellers er det altså mest rødt å spore.Seadrill trekker ned 3,2 prosent (7,30 kroner) til 224,30 kroner, men det meste av fallet skyldes at også denne aksjen i dag går eksklusive utbytte — på 1 dollar (ca. 6,22 kroner).En annen John Fredriksen-investering, Frontline, står i minus 2,6 prosent til 11,30 kroner.Vi tar også med at REC Silicon går tilbake 2,9 prosent til 3,05 kroner, en liten korreksjon etter gårsdagens markante oppgang i kjølvannet av en positiv Pareto-analyse.Spetalen-fersking til bunns Spetalens seneste investering, Nickel Mountain Group, topper taperlisten med et fall på 8,4 prosent til 2,06 kroner.Ytterligere en aksje faller mer enn nevnte Seadrill: Reach Subsea trekker ned 4,6 prosent til 3,76 kroner.Itera faller 3,5 prosent til 2,80 kroner, mens Navamedic står i minus 3,2 prosent på 12 kroner.I andre enden stiger bare en aksje mer enn nevnte Norwegian: Serendex Pharmaceuticals er opp 6,0 prosent til 9,40 kroner.Vi tar med at Akva Group er opp 3,6 prosent til 20 kroner, og TTS Group 3,4 prosent til 5,21 kroner.Følg Hegnar.no på Facebook her!

Nyheter
Børs