Statoil dro børslasset

En markant Statoil-oppgang satte fart på Oslo Børs mandag.

Helge Lund. Foto: Øyvind Hagen/Statoil ASA.
Børs

Oslo Børs opplevde en sterk start på uken etter positiv utvikling i USA fredag kveld. Hovedindeksen endte på 613,59, opp 0,6 prosent.Så langt i år er børsen opp 11,8 prosent.Omsetningen kom opp i ikke altfor imponerende 2,5 milliarder kroner. Stengte børser i USA på grunn av Labor Day må ta sin del av skylden for det lave tallet.Oljepris over 103 dollarEt fat Nordsjøolje omsettes for 103,06 dollar, ned 0,1 prosent.Statoil var knallsterkIndekstunge Statoil klatret 2,5 prosent til 178,40 kroner.Morgan Stanley har ifølge en fersk oppdatering kuttet kursmålet på Statoil-aksjen fra 206 kroner til 189 kroner.Samtidig opprettholdes en «equal weight»-vurdering for aksjen.Danske Bank Markets oppgraderer Statoil til kjøp og gjentar kursmål på 200 kroner.- Det er nok hovedsakelig sterke gasspriser som trekker Statoil. De er opp 20 prosent den siste måneden og var sterk på fredag da den stengte på det høyeste nivået på 6 uker, sier analytiker Jon Olaisen i ABG Sundal Collier til Reuters.Subsea 7-smellDeutsche Bank Market Research kutter kursmålet på Subsea 7 fra 120 til 92 kroner, melder TDN Finans. Aksjen blir kuttet fra en hold- til en salgsanbefaling.Subsea 7-aksjen falt 2,3 prosent til 100,70 kroner.North EnergyNorth Energy har inngått en avtale med Dana Petroleum Norway AS, der North Energy overtar 18 prosent eierandel i lisens 484.Ifølge en børsmelding vil lisens 484 etter gjennomføring av avtalen bestå av North Energy med 53 prosent eierandel, Noreco (operatør) med 15 prosent eierandel, Dana Petroleum med 12 prosent eierandel, Explora Petroleum med 10 prosent eierandel, og EoN Ruhrgas med 10 prosent eierandel.Aksjen åpnet opp, men endte ned 3,1 prosent til 4,36 kroner. Volumet var imidlertid syltynt.GoodtechVidar Låte fratrer som konsernsjef i Goodtech. Ifølge en børsmelding vil Arve Teie tiltre i stillingen som fungerende konsernsjef.- Vidar har, i samarbeid med styret, funnet det riktig å fratre for å skape rom for de pågående prosessene knyttet til vurdering av Goodtechs strukturelle og strategiske alternativer, sier styreformann Stig Grimsgaard Andersen.Selskapets finansielle målsettinger for annet halvår 2014 står uforandret.Aksjen steg 4,3 prosent til 13,50 kroner.Veien videre I den siste ukerapporten fra Dovre Forvaltning hevder investeringsdirektør Stig Myrseth at oppsiden på børsen kan være mye større enn du aner.- Vi ser få tegn til noen snarlig krise i verdensøkonomien. Det er vanskelig å identifisere resesjonsutløsende ubalanser, og med lav inflasjon og fortsatt mye ledig kapasitet bør veksten kunne fortsette i minst et par år til, skriver Myrseth.Han minner samtidig om at forholdene aldri har ligget bedre til rette for fremveksten av bobler.