Tunfisk-mareritt for kjendisinvestorer

Finanskjendisene sto i kø da Harald Dahl startet tunfiskoppdrett i Spania. Sommeren endte med yngel-fiasko og misfornøyde aksjonærer.

Harald Dahl. Foto: Finansavisen
Børs

«Er det noen i verden som kan få til dette, så er det meg», sa Harald Dahl til Finansavisen i romjulen 2013. Til tross for å ha mislyktes kraftig med torskeoppdrett i Codfarmers klarte han å få erfarne investorer som Bernt Bodal, Arne Blystad, Tore Aksel Voldberg, Bjørge Gretland, Lars Nordby, Eigil Spetalen, Tom Bergesen og Alexander Vik til å bite på tunfisk-kroken.Deretter er selskapet tilført mer penger – totalt 36 millioner kroner til stadig høyere prising – siste gang til en prising på 130 millioner, skriver Finansavisen.«Resultatet kommer i august», sa Dahl til Kapital i april, og aksjonærene har fått servert positive aksjonærbrev fra selskapet helt frem til i sommer. Nå har de imidlertid fått kalddusjen gjennom et aksjonærbrev som ifølge Finansavisens kilder konkluderer med at det meste er dødt.- Aksjonærene ser på hele prosjektet som dødt nå, sier én markedsaktør til Finansavisen.- Jeg tror det er mange sinte investorer i Fortuna Mare, sier en annen aktør.Det fortelles om at målet var å få 20.000 yngel, og at man kun endte med bare tusen. Målet om 20.000 fisk ble uttalt i Kapital i april.Dahl vil ikke utlevere aksjonærbrevet til Finansavisen, men etter først å ha fortalt at yngelen svømmer i beste velgående, sender han følgende e-post til avisen:«I år opplevde vi under gytesesongen i juni/juli et ekstremt krevende vær på kysten av Spania med mye vind og høye bølger. Det medførte at vi ikke fikk høstet mer enn 1,8 millioner egg fra stamfisken. Vårt mål var å høste 12 til 15 millioner egg.Han slutter seg ikke til konklusjonen om at prosjektet er mislykket, og skriver:«Det er ingen tvil om at fisken vi har satt ut i år har en mye bedre overlevelse og tilvekst enn tidligere. Vi tror vi har løst koden for oppdrett av atlantic bluefin tuna, men vi må fortsatt bevise at vi kan skalere vår produksjon opp på et mye høyere nivå».Les mer i fredagens utgave av Finansavisen!