Blodrødt på børsen - en mengde aksjer falt hardt

Oslo Børs falt markant på en begivenhetsrik tirsdag. 14 selskaper falt ti prosent eller mer, mens ti var i all time low.

Børs

Oslo Børs åpnet som ventet ned tirsdag.I løpet av dagen forsterket fallet seg, og hovedindeksen var på det verste nede i 572,32. Børsen endt til slutt ned 1,71 prosent til 574,51.I løpet av den siste uken er børsen ned 5,39 prosent, mens avkastningen så langt i år er på pluss 4,67 prosent.Oljeprisen under 92 dollarPrisen på Nordsjø-olje faller 0,97 prosent til 91,89 dollar fatet. Til sammenligning var prisen 92,06 dollar fatet da børsen stengte mandag.Statoil falt i dag 1,08 prosent til 164,80 kroner.DNO-skrell skremmer ikke DNO ble som de fleste andre straffet på børsen tirsdag.Aksjen falt 7,61 prosent til 16,87 kroner.Analytiker Kristoffer Dahlberg i Sparebank 1 Markets tror ifølge TDN Finans at dagens kursfall henger mer sammen med det brede nedsalget i oljeselskaper enn noe selskapsspesifikt.- Man ser jo en stor sell-off i alle oljerelaterte aksjer i dag, og jeg tror DNO, som en høyrisikoaksje, er lett å kvitte seg med hvis man er usikker på markedet eller oljeprisen, sier han.Bråstopp for NorthlandNorthland Resources opplyser at  gruveselskapets drift er stanset på ubestemt tid på grunn av selskapets svært anstrengte likviditet.Mesteparten av de ansatte er sagt opp som følge av dette.- Dagens lave malmpriser kan bety den endelige spikeren i kisten for Northland Resources, advarte investeringsdirektørStig Myrseth i Dovre Forvaltning i slutten av september.Northland stupte til slutt 43,30 prosent til 55 øre.Aksjen har rast 88,71 prosent så langt i 2014. Stakkarene som har har vært med de siste to årene har hatt en avkastning på katastrofale minus 99,87 prosent.Hele selskapet prises nå til 38 millioner kroner.Yara-sjefen ut på dagen Torgeir Kvidal utnevnes som konstituert konsernsjef med virkning fra 7. oktober 2014, og Jørgen Ole Haslestad går av som Yaras konsernsjef, heter det i en børsmelding.- Yaras styre har konkludert med at Haslestad ikke er den rette til å lede selskapet fremover, blant annet i lys av fusjonssamtalene med CF Industries. Haslestad ville ikke ha en rolle i et eventuelt fusjonert selskap, sier Leif Teksum, styreleder i Yara.Les også: Spår kursras for YaraIR-direktør Thor Giæver i Yara sier til TDN Finans at beslutningen om å avskjedige Haslestad var en samlet beslutning av hans alder og fusjonssamtalene med CF Industries.Analysehuset Bernstein mener det er mer sannsynlig at Yara International kjøper CF Industries enn at de to selskapene fusjonerer,  melder TDN Finans.Bernstein høyner kursmålet på Yara fra 240 til 250 kroner, mens «Underperform»-anbefalingen fastholdes.Yara endte ned 3,33 prosent 304,50 kroner.Regnskapssmell for EltekEltek opplyser at selskapet vil bokføre kostnader i 3. kvartal, relatert til hva de omtaler som uregelmessigheter i regnskapsbøkene i Brasil.Eltek falt i dag 2,73 prosent til 8,90 kroner.Emisjon og kutt i guidingStyret i Polarcus Limited foreslo etter børsslutt mandag en rettet emisjon på rundt 35 millioner dollar, noe som tilsvarer 227 millioner kroner.Nå er emisjonen gjennomført til kurs 1,40 kroner.Selskapet venter en EBITDA på 43 millioner dollar i tredje kvartal, samt inntekter på rundt 115 millioner dollar. Det blir anslått et driftsresultat på 14 millioner dollar.Les også: - Emisjon sikrer selskapetFor hele året 2014 venter Polarcus nå en EBITDA på 140-150 millioner dollar. Tidligre guiding var på rundt 200 millioner dollar.Polarcus endte dagen ned ned 14,71 prosent til 1,16 kroner.EMGS med oppdateringElectromagnetic Geoservices (EMGS) melder om en flåteutnyttelse på 69 prosent i tredje kvartal 2014, mot 77 prosent i samme kvartal i fjor.Aksjen steg i dag 2,57 prosent til 3,59 kroner.Nedgraderer PGS Handelsbanken Capital Markets nedgraderer ifølge en oppdatering Petroleum Geo-Services til selg, og kutter samtidig kursmålet fra 55 til 31 kroner.Meglerhuset begrunner nedgraderingen med en forventning om at leting og seismikk vil bli hardt rammet fremover, og anslår at kontraktprisene vil falle 10 prosent på årsbasis i både 2014 og 2015, før det kommer en utflating i 2016.Aksjen falt i dag 4,08 prosent til 36,40 kroner.Nedtur for Norwegian I september fløy 2.229.829 passasjerer med Norwegian, en økning på 16 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.Den totale trafikkveksten (RPK) økte med 43 prosent, mens kapasiteten (ASK) økte med 37 prosent denne måneden.Fyllingsgraden var 81,4 prosent, opp 3,1 prosentpoeng.Samtidig er det verdt å merke seg at yielden falt med 15 prosent fra 0,51 kroner til 0,43 kroner.Det blir ikke godt mottatt i aksjemarkedet.Mandag stupte aksjen 6,93 prosent til 209,40 kroner. Tirsdag falt aksjen ytterligere 7,35 prosent 194 kroner.Tirsdag formiddag sendte Martin Stenshall, analytiker i Danske Bank Markets, ut en salgsanbefaling på Norwegian.Her opererer han med et kursmål på 120 kroner.Samtidig kuttet JP Morgan i dag Ryanair fra overweight til nøytral anbefaling. Kursmålet ble imidleritd tatt opp fra 8,15 euro til 8,50 euro.SAS falt hardt SAS fraktet 2,7 milllioner passasjerer i september, opp 7,3 prosent fra året før.Flyselskapet melder om en økning i selskapets regulære passasjertrafikk (RPK) på 5,3 prosent i september 2014, sammenlignet med samme måned i fjor.Kapasiteten (ASK) økte med 3,2 prosent, mens inntektene (RPK) økte med 5,3 prosent.Flyene fylles også bedre for 6. måned på rad og kabinfaktoren økte med 1,6 prosentpoeng til 78,1 prosent i september.Aksjen falt 4,19 prosent til 10,30 kroner.Knall og fall14 aksjer falt ti prosent eller mer på børsen i dag. Nest verst etter Northlands harde nedtur var Eqology med et fall på 33,87 prosent, mens Sevan Drlling falt 17,3 prosent på tredjeplass.Ti aksjer var i all-time low:

  • Northland Resources
  • Eitzen Chemical
  • Scana Industier
  • InterOil Exploration
  • I.M. Skaugen
  • Photocure
  • Polarcus
  • Sevan Drilling
  • Western Bulk
  • Agasti