Elendig dag på børsen - aksje halveres på konkursfrykt

Oslo Børs faller markant på en begivenhetsrik dag. En sparket toppsjef, resultatvarsler, en emisjon og frykt for skifteretten setter sitt preg på markedet.

AP Photo
Børs

Oslo Børs åpnet som ventet ned tirsdag.I løpet av formiddagen har nedturen forsterket seg, noe som betyr at hovedindeksen like før klokken 11 er ned 1,5 prosent til 575,16.Ingen av de 20 mest omsatte papirene stiger i verdi.  Nummer 23 på listen, Aker Solutions, er opp 0,9 prosent.I løpet av den siste uken er børsen ned 5,3 prosent, mens avkastningen så langt i år er på pluss 4,8 prosent.Oljeprisen faller tilbakePrisen på Nordsjø-olje faller 0,5 prosent til 92,32 dollar fatet. Til sammenligning var prisen 92,06 dollar fatet da børsen stengte mandag.Statoil faller 1,0 prosent til 164,90 kroner.Bråstopp for NorthlandNorthland Resources opplyser at  gruveselskapets drift er stanset på ubestemt tid på grunn av selskapets svært anstrengte likviditet.Mesteparten av de ansatte er sagt opp som følge av dette.- Dagens lave malmpriser kan bety den endelige spikeren i kisten for Northland Resources, advarte investeringsdirektørStig Myrseth i Dovre Forvaltning i slutten av september.Northland stuper 46,4 prosent til 52 øre. I løpet av de to første timene på børsen har kursen svingt fra 42 til 87 øre.Aksjen har rast 90 prosent så langt i 2014. Stakkarene som har har vært med de siste to årene har hatt en avkastning på katastrofale minus 99,88 prosent.Hele selskapet prises nå til 35 millioner kroner.Yara-sjefen ut på dagen Torgeir Kvidal utnevnes som konstituert konsernsjef med virkning fra 7. oktober 2014, og Jørgen Ole Haslestad går av som Yaras konsernsjef, heter det i en børsmelding.- Yaras styre har konkludert med at Haslestad ikke er den rette til å lede selskapet fremover, blant annet i lys av fusjonssamtalene med CF Industries. Haslestad ville ikke ha en rolle i et eventuelt fusjonert selskap, sier Leif Teksum, styreleder i Yara.IR-direktør Thor Giæver i Yara sier til TDN Finans at beslutningen om å avskjedige Haslestad var en samlet beslutning av hans alder og fusjonssamtalene med CF Industries.Analysehuset Bernstein mener det er mer sannsynlig at Yara International kjøper CF Industries enn at de to selskapene fusjonerer,  melder TDN Finans. Bernstein høyner kursmålet på Yara fra 240 til 250 kroner, mens «Underperform»-anbefalingen fastholdes.Yara er ned 1,1 prosent 311,60 kroner.Regnskapssmell for EltekEltek opplyser at selskapet vil bokføre kostnader i 3. kvartal, relatert til hva de omtaler som uregelmessigheter i regnskapsbøkene i Brasil.Eltek faller 0,6 prosent til 9,10 kroner.Emisjon og kutt i guidingStyret i Polarcus Limited foreslo etter børsslutt mandag en rettet emisjon på rundt 35 millioner dollar, noe som tilsvarer 227 millioner kroner.Nå er emisjonen gjennomført til kurs 1,40 kroner.Selskapet venter en EBITDA på 43 millioner dollar i tredje kvartal, samt inntekter på rundt 115 millioner dollar. Det blir anslått et driftsresultat på 14 millioner dollar.For hele året 2014 venter Polarcus nå en EBITDA på 140-150 millioner dollar. Tidligre guiding var på rundt 200 millioner dollar.Polarcus er ned 13,2 prosent til 1,18 kroner.EMGS med oppdateringElectromagnetic Geoservices (EMGS) melder om en flåteutnyttelse på 69 prosent i tredje kvartal 2014, mot 77 prosent i samme kvartal i fjor.Aksjen er ned 1,1 prosent til 3,46 kroner.