Intex til topps på rød børs — ni aksjer til all-time low

Godstemningen er fraværende på Oslo Børs. John Fredriksen-aksjer utmerket seg — på godt og vondt. Én av dem gikk til all-time low (oppdatert med slutt Europa).

Henno Grenness. Foto: Finansavisen
Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 570,89 onsdag, etter en nedgang på 0,63 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 4.719 millioner kroner.Hovedindeksen er dermed ned 7,3 prosent siste måned, men opp 4,0 prosent så langt i år. Analysesjef Roger Berntsen i Netfonds påpekte i dagens morgenrapport at Oslo Børs nå har korrigert ned rundt 10 prosent fra all-time high. Dermed snakker vi om den største korreksjonen på to år.- Stemningen forsures raskt Wall Street har åpnet relativt flatt , mens de toneangivende Europa-børsene trakk nedover.Britiske FTSE 100 falt 0,2 prosent, tyske DAX 1,0 prosent og franske CAC 40 1,0 prosent.Først og fremst er det frykten for svakere vekst som preger markedene.Investorene må tolerere både svake nøkkeltall fra Tyskland, negative signaler fra IMF og ebola-frykt.- Stemningen forsures raskt, sier valutastrateg Kit Juckes hos Societe Generale til Reuters.- Jeg er ikke sikker på om vi skal tolke for mye ut av punktestimater, men kvelningen av optimismen hos IMF er ganske treffende. Innenfor G7 har estimatene blitt kuttet i Tyskland, Frankrike, Italia og Japan, legger Juckes til.Fokuset i dag vil være på referatet fra Federal Reserves forrige rentemøte, og potensielle signaler om rentepolitikken fremover. I tillegg sparkes resultatsesongen i gang for alvor i USA, med tallene fra aluminiumsgiganten Alcoa.Oljeprisen fortsetter ned Bekymringer for den verdensøkonomiske veksten preger naturligvis også oljemarkedet.Brent november-olje faller 1,3 prosent til 90,92 dollar, mot rundt 91,90 dollar fatet da børsen stengte tirsdag. WTI-oljen trekker ned 1,6 prosent til 87,39 dollar fatet.Amerikanske energimyndigheter (EIA) kuttet tirsdag sine 2014-estimater for global oljeetterspørsel med 1,24 millioner fat, og trimmet også sitt Brent-estimat for 2015.- Sentimentet er veldig bearish på tvers av markedet i øyeblikket, sier oljenanalytiker Virendra Chauhan hos Energy Aspects i London til Reuters.På Oslo Børs falt Statoil 0,7 prosent til 163,70 kroner, mens Irak-eksponerte DNO endte opp 0,7 prosent til 16,98 kroner. Macquarie Research har oppgradert aksjen fra underperform til nøytral.Ebola-frykt tynger reiselivOgså onsdagens fall skjedde på bred basis, selv om børsen hentet seg noe inn utover ettermiddagen.Hydro endte i minus 2,6 prosent til 33,26 kroner før Alcoa-tallene, mens RCCL falt 3,9 prosent til 399,10 kroner.Arctic-analytiker Kenneth Sivertsen påpeker overfor Finansavisen at ebola-frykten rammer reiselivsbransjen.- Jo lenger ebola-tilfellene preger nyhetsbildet, desto verre er det for reiselivsselskapene. Både luftfart og cruise vil lide, sier han. Norwegian led ikke så voldsomt onsdag, og trakk ned 0,1 prosent til 193,80 kroner. SAS falt 4,0 prosent til 9,89 kroner.Deutsche Bank har oppgradert Aker Solutions fra selg til hold, mens Credit Suisse åpnet dekning med en nøytral-anbefaling . Markedet reagerte med å sende aksjen ned 4,8 prosent til 56,95 kroner.Sistnevnte landet også på en nøytral-anbefaling for Akastor, som faktisk endte opp 0,3 prosent til 23,57 kroner.Golden Ocean steg på fusjonDet største lyspunktet blant OBX-aksjene var Golden Ocean, som steg 4,2 prosent til 6,65 kroner.I går kveld kom meldingen om at Knightsbridge Shipping og Golden Ocean har inngått en avtale om å fusjonere, med Knightsbridge som det overtagende selskapet.Etter fusjonen vil det nye selskapet bli et av verdens ledende tørrbulkrederier med en flåte på 72 skip, hvorav 36 er under bygging. RS Platou og Arctic Securities mener fusjonen mellom Golden Ocean og Knightbridge Shipping er positiv for begge selskapene .Blant andre vinnere merker vi oss Avance Gas, som DNB Markets tror kan stige nesten 70 prosent. Aksjen steg i dag 2,7 prosent til 134 kroner.Vi tar også med at PGS steg 2,4 prosent til 37,27 kroner, mens REC Silicon la på seg 2,5 prosent til 2,21 kroner.Ni aksjer til bunnsTaperlisten toppes av riggselskapet Prospector Offshore Drilling, med Øystein Stray Spetalen på eiersiden. Aksjen falt 15,9 prosent til 10,55 kroner.Ytterligere fire aksjer falt tosifret.Link Moblility endte ned 14,0 prosent til 17,20 kroner, mens Magseis gikk tilbake 10,0 prosent til 26 kroner. Diagenic trakk ned 11,1 prosent til 80 øre.Og ikke minst må vi med Seadrill-selskapet Sevan Drilling, som fortsatte nedturen med nye 11,1 prosent til 1,36 kroner.Aksjen var en av ni som traff ny all-time low onsdag.De andre var Eitzen Chemical, InterOil, Songa Offshore, TTS Group, Western Bulk, EMAS Offshore, Havyard og nykommeren Scatec Solar.Gruveaksje til topps I andre enden finner vi Intex Resources, som spratt opp 21,6 prosent til 1,69 kroner.Selskapet bekreftet onsdag ettermiddag at selskapet er i dialog med et utvalgt antall industrielle grupperinger med tanke på et strategisk partnerskap for Mindoro-prosjektet på Filippinene.Nærmest kom Nordic Financials på pluss 11,0 prosent til 2,72 kroner.Lenger bak fulgte Scana Industrier med 9,1 prosent oppgang til 1,20 kroner, mens konkurskandidaten Northland Resources også skvatt opp 9,1 prosent til 60 øre.Vi tar også med en annen Øystein Stray Spetalen-investering, Nickel Mountain Group, som klatret 8,6 prosent til 1,90 kroner. Etter initiativ fra hovedaksjonær Strata Marine & Offshore foreligger nå et forslag til nytt styre .Forslaget er som følger: Martin Nes (formann), (tidligere tennisproff) Jan Frode Andersen og Per Dalemo-Born.Følg Hegnar.no på Facebook her!