- Oslo Børs nærmer seg korreksjons-territorium

Flere faktoer har sendt Oslo Børs nedover.

Foto: Berit Roald / Scanpix
Børs

Forrige uke ble blodrød for Oslo Børs. Hovedindeksen falt nye 3,3 prosent for uken. Det tar nedgangen fra rekordnoteringen i juni til 7,6 prosent. En solid del av skylden må legges på den fallende oljeprisen, fastslår Nicolay Eger, Managing Director for Norge i IG, i en markedskommentar.Brentoljen sank ytterligere 4,9 prosent til 92,31 dollar sist uke, idet balansen i oljemarkedet beveger seg stadig mer mot et tilbudsoverskudd. På Wall Street ble nedgangen dempet av et rally på 1,1 prosent for S&P 500 etter fredagens sterke arbeidsmarkedsrapport, men indeksen endte likevel uken 0,8 prosent lavere.- Wall Street har til gode å klatre over «Alibaba-toppen» fra 18. september, mens Oslo Børs nærmer seg korreksjonsterritorium, tynget av oljeprisens fall på 20 prosent siden i sommer. Mange hadde forventet at Saudi-Arabia ville respondere med produksjonskutt, slik en rekke andre OPEC-land ønsker. Men oljekongedømmets beslutning om å fortsette full produksjon for å opprettholde markedsandeler, har lagt ekstra nedad press på oljeprisen. Dette bidrar naturligvis til å tynge oljedominerte Oslo Børs, sier Nicolay Eger.IMF-sjef Christine Lagardes advarsler om en mulig «æra av middelmådighet» var også en faktor som bidrog til å kaste dysterhet over børsene forrige uke, i forkant av at fondet trolig vil kutte sine vekstestimater for verdensøkonomien denne uken; til rundt tre prosent vekst i 2014, fra det nåværende estimatet på 3,4 prosent.