Tror Oslo Børs åpner opp

De amerikanske børsene steg mandag kveld. Tirsdag morgen peker Asia-børsene mye ned.

Foto: Finansavisen
Børs

Netfonds Bank og analysesjef Roger Berntsen tror Oslo børs åpner opp 0,2 prosent i dag.- BNP tallene fra kina endte på 7,3 % i 3. kvartal. Dette var 0,1 prosentpoeng bedre enn ventet, dog ikke nok til å løfte de asiatiske børsene i pluss i natt. Uansett, alle positive makrotall er godt nytt i disse dager da de fleste investorene er i villrede hva angår global vekst. I USA derimot, ble det en god dag for aksjemarkedene mandag. Blant annet steg den teknologitunge Nasdaq indeksen hele 1,3 % etter gode meldinger fra Apple, heter det i en fersk oppdatering tirsdag.Nedgang i Asia. Svake nøkkeltall fra Kina bidrar til å sende børsene i Asia nedover. Veksten i Kinas økonomi krympet fra juli til september til 7,3 prosent i forhold til samme periode i fjor, og er på det laveste nivået på fem år.Tallene fra Kinas statistikkbyrå viser samtidig at industriproduksjonen økte med 8 prosent fra september i fjor til september i år. Det er en økning fra 6,9 prosent i august.Shanghai Composite-indeksen i Kina er ned 0,4 prosent, mens Nikkei -indeksen i Tokyo faller 1,9 prosentHang Seng i Hong Kong er ned 0,4 prosent. Koreanske Kospi står i minus 0,9 prosent.Straits Times-indeksen i Singapore stiger 0,2 prosent.Oljeprisen. Nå omsettes et fat Brent-olje for 85,60 dollar, opp 0,23 prosent. Det er nesten en dollar mer enn ved børsslutt mandag.Oppgang i USA. Det var oppgang på børsene i New York mandag , og Nasdaq steg 1,35 prosent til 4.316,07. S&P 500 steg 0,91 prosent til 1.903,99 mens IBM tynget Dow Jones.IBM la frem kvartalstall som skuffet kraftig og aksjen falt 7,2 prosent. Warren Buffet alene måtte dermed se på at 1 milliard dollar av aksjeverdiene til Berkshire Hathaway i IBM forduftet.Dow Jones karret seg likevel såvidt over bunnen fra augst, mens Nasdaq ikke nådde helt opp. S&P 500 nådde heller ikke helt opp til bunnen fra august, men sluttet likevel såvidt over 1.900-nivået.For hver aksje som falt på på NYSE var det nesten tre aksjer som steg. På Nasdaq steg litt mer enn to aksjer for hver som falt.Alle de ti mest omsatte aksjene på Nasdaq steg, med Apple opp 2,1 prosent til 99,76 dollar, før fremleggelsen av kvartalsregnskapet etter stengetid.Se hvordan det gikk med de norske aksjene i USA og Canada.Oslo Børs så rødt. Hovedindeksen falt ytterligere 0,90 prosent til 548,58 poeng mandag . Dermed er oppgangen hittil i år visket ut. Det ble omsatt verdipapirer for 4,48 milliarder kroner.Investorene rømte oljeservice, og satte istedenfor sjømat på menyen. Oslo Børs OBX Oil Service Index (OBOSX) endte ned 4,15 prosent, mens Oslo Seafood Index (OSLSFX) steg 1,76 prosent.Austevoll Seafood, Bakkafrost og Salmar var opp mer enn to prosent, og med en sluttkurs på 239 kroner endte Lerøy Seafood Group opp hele 4,82 prosent.Statoil var dagens mest omsatte aksje på Oslo Børs, og falt 2,81 prosent til 148,70 kroner. Les hele børskommentaren.Dette skjer i dag:Resultater:

 • Gjensidige Forsikring ASA: Resultatfremleggelse 07:00, presentasjon 08:00Gjensidige Forsikring ASA: Resultatfremleggelse 07:00, presentasjon 08:00
 • Gjensidige Bank ASA: ResultatfremleggelseGjensidige Bank ASA: Resultatfremleggelse
 • Gjensidige Bank Boligkreditt AS: ResultatfremleggelseGjensidige Bank Boligkreditt AS: Resultatfremleggelse
 • BN Bank ASA: ResultatfremleggelseBN Bank ASA: Resultatfremleggelse
 • Etne Sparebank: ResultatfremleggelseEtne Sparebank: Resultatfremleggelse
 • EAM Solar ASA: ResultatfremleggelseEAM Solar ASA: Resultatfremleggelse
Dessuten legger følgende internasjonale selskaper frem tall: Coca Cola Company, McDonalds, United Technologies, Lockheed Martin, Verizon, Yahoo, FMC, Harley-Davidson og DtacSSB:
 • SSB: Artikkel: Utlignet skatt for personer – formuesskatt og toppskattSSB: Artikkel: Utlignet skatt for personer – formuesskatt og toppskatt
 • SSB: Registrerte arbeidsledige, 2014SSB: Registrerte arbeidsledige, 2014
 • SSB: Internasjonale reserver og valutalikviditet, september 2014SSB: Internasjonale reserver og valutalikviditet, september 2014
Nøkkeltall:
 • Kina: Detaljhandel, septemberKina: Detaljhandel, september
 • Kina: Industriproduksjon, septemberKina: Industriproduksjon, september
 • Kina: BNP, 3. kvKina: BNP, 3. kv
 • Norge: Auksjon statsobligasjoner 11:00Norge: Auksjon statsobligasjoner 11:00
 • USA: Bruktboligsalg, september 16:00USA: Bruktboligsalg, september 16:00
 • USA: API, ukentlige oljelagertall 22:30USA: API, ukentlige oljelagertall 22:30
Kilder: Oslo Børs, TDN Finans og SSB

Nyheter
Børs