I løpet av få timer svekket kronen seg 8-10 øre mot både euro og dollar torsdag.«Nobody wants to catch the falling knife,» var den presise tittelen DNB Markets i går ga et notat om kronekursen.
Veldig nervøstMot euro nådde kronen 8,63 i går formiddag, mens dollar toppet på 6,92.Og svekkelsen fortsatte fredag.Kraftig svekkelseOg det er utsikter til at krona kan svekke seg ytterligere. Mot euro nevnes nå ni kroner.Men går vi to år tilbake i tid er det blitt 20 prosent dyrere for nordmenn i England, nesten 24 prosent dyrere i USA og 19 prosent dyrere i Europa.
- Det er veldig nervøst og kronen sprakk i dag. Og det var mye på grunn av fallet i oljeprisen på signalene om at Opec ikke ville komme med kutt, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets til Finansavisen. Fredag måtte du betale syv kroner for en dollar og så sent som i juni kostet den under seks kroner.Pundet har vært to øre unna å koste 11 kroner, mens det i juni kostet under 10 kroner.En euro har fredag kostet 8,71 kroner. I juni koset den 8,1 kroner.- Veien er relativt kort opp til 9-tallet, men det avhenger veldig av oljeprisen, konstaterer rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets.For nøyaktig ett år siden kostet en dollar 6,1 kroner, en euro kostet 8,29 kroner, mens ett pund kostet 9,94 kroner. Og denne svekkelsen betyr at man får mindre igjen for norske kroner i utlandet.På bare ett år er det blitt 10 prosent dyrere å feriere i England, nesten 15 prosent dyrere å feriere i USA og mer enn fem prosent dyrere å feriere i Europa.