Hovedindeksen faller 3,3 prosent til 562,99 fredag formiddag
.Det som ryster børsen er fallet i oljeprisen, etter OPEC-beslutning torsdag om ikke å kutte i produksjonen.OPEC har gitt opp?Det sendte prisen på den amerikanske lettoljen ned til 68 dollar og Brent-oljen ned under 72 dollar.Statoil og olje i fritt fallPå det meste i 2008 var verdien på Statoil på 685 milliarder kroner. På dagens laveste var den redusert med 275 millarder kroner - til 410 milliarder kroner.Oljeselskapene Det norske og DNO faller også tungt, med henholdsvis 8,8 prosent og 5,5 prosent.Men oljeprisfallet kommer også noen til gode. Utsikter til billigere drivstoff løfter RCCL og Norwegian henholdsvis 3,2- og 2,4 prosent.Flere nyheter - Skiferprodusentene kan gå konkurs Kutter hardt i Statoil — peker på neste opplagte trigger Gullalderen over — lønnsveksten har stoppet opp
Flere mindre medlemsland ønsket et kutt, men Saudi-Arabia sto imot, og Societe Generale-analytikere mener saudi-araberne og OPEC har «frafalt» rollen som går ut på å balansere markedet fra tilbudssiden.- Istedenfor vil markedet selv - priser, med andre ord - være mekanismen som skal rebalansere markedet. Vi kan ikke overvurdere hvilken dramatisk og fundamental endring dette er for oljemarkedet, skriver analytikerne ifølge Reuters. Fallet i oljeprisen rammet både oljeselskapene og oljeservice på Oslo Børs. Lavere oljepris betyr lavere inntekter for oljeselskapene og press på oljeserviceselskapene.Statoil dundret ned 10 prosent (14,30 kroner) til 128,7 kroner på Oslo Børs fredag formiddag, og sendte verdien på selskapet ned med over 45 milliarder kroner. Siden forrige fredag har aksjen falt 16 prosent og verdifallet er da på 78 milliarder kroner. Siden årets høyeste den 24. juni har verdien falt med 211 milliarder kroner. Staten, ved Olje- og energidepartementet er største aksjonær i Statoil, med 67 prosent av aksjene. Folketrygdfondet eier 3,28 prosent. Tungvektere som Subsea 7 og PGS faller over 6 prosent, mens TGS er ned over 5 prosent.