Kronesjokket har gitt eksplosjon i forespørsler om valutalån

DNB fikk dobbelt så mange forespørsler etter valutalån i forrige uke som i hele 2014 til sammen.

Even Westerveld. Foto: DNB.
Børs

Forrige uke ble dramatisk i valutamarkedet, hvor kronen svingte i verdi med 10 prosent på to dager. Tirsdag var svekkelsen i kronen så kraftig at euro ble handlet for nær 9,9 kroner og sveitserfranc for 8,2 kroner på det aller meste.Deretter har kronen styrket seg noe, men en fortsatt svak krone gjør at interessen for valutalån har tatt fart og nordmenn har ringt banken sin i hopetall.Eksplosjon i interessen– Vi har opplevd en sterk økning i antall henvendelser om valutalån den siste uken fra kunder som ønsker å benytte seg av svekkelsen i kronen, sier Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB til Finansavisen i dag.– Selv om dette er et produkt som er for spesielt interesserte, og tallene derfor er relativt små, er det faktisk mer enn dobbelt så mange som har spurt om dette bare i forrige uke, som hele 2014 til sammen, legger han til.I tillegg til euro og sveitsiske franc, er japanske yen den vanligste valutaen å ta opp valutalån.Skal man ta opp valutalån i DNB må det minimum være på tilsvarende 2,5 millioner norske kroner, mens grensen for å ta opp valutalån i Nordea er minimum en million kroner.I Danske Banke må du være private banking-kunde med minst fem millioner kroner i forvaltbar kapital. Store tapSR-bank er en av de største innen valutalån i Norge, med rundt 2,8 milliarder kroner utlånt i fremmed valuta i privatmarkedet, opp 600 millioner kroner i forhold til inngangsverdien. Og risikoen er stor. Bare siden midten av oktober har gjelden til valutalånkundene her økt med 250 millioner kroner.Les også: 1.300 boliglånskunder fikk valutasjokkValutalån - litt fakta- Dersom kronekursen styrker seg mot valutaen man har lånt penger i, får man en valutagevinst og lånet blir mindre.- Dersom norske kroner svekkes, slik man har sett i det siste, øker lånesaldoen. På grunn av dette anses valutalån som meget risikabelt.- En termin i et valutalån er normalt tre måneder. Hvis valutalånet gir en valutagevinst er gevinsten skattepliktig,  mens valutatap er fradragsberettiget. Ved betaling av avdrag, hvis lånet innfris, eller man går over i norske kroner, utløses skatteplikt/fradragsrett.- Renten norske kunder betaler på valutalån vil være markedsrenten i landet eller valutaen man låner penger i, i tillegg til bankens påslag. Denne marginen er gjerne større enn ved lån i norske kroner.Mer om valutalån, risiko og skrekkhistorier i dagens Finansavisen

Nyheter
Børs