Oljeprisen faller kraftig - lammer børsen

Når oljeprisen faller 2-3 prosent, er det vanskelig for Oslo Børs å stå imot. Olje og oljeservice slipper ikke unna (oppdatert 09.43).

Børs

Pilene peker nedover i åpningsminuttene på Oslo Børs.Hovedindeksen står i skrivende stund i 615,89, ned 0,77 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 625 millioner kroner.Hovedindeksen er dermed opp 6,7 prosent den siste måneden, og 12,6 prosent det siste året.Utviklingen skjer etter børsfall i USA i går og oppgang på de fleste Asia-børser tidligere i dag. Nikkei steg til sitt høyeste på 15 år etter kraftig eksportvekst for Japan i januar.Utsetter renteløft i USA?Referatet fra forrige rentemøte i Federal Reserve ble sluppet onsdag, og dette indikerte at sentralbanken fortsatt vil opptre tålmodig. Investorene spekulerte i om en renteøkning kan komme senere enn ventet som følge av den svake oljeprisen, og at økonomien kanskje ikke er like sterk som aktørene tror.Ellers ble det i går klart at EU forlenger låneavtalen med Hellas med to uker. Dette tolkes ifølge Bloomberg positivt, ettersom det viser vilje til å forhandle.Toneangivende Europa-børser er likevel ned torsdag morgen.Britiske FTSE 100 faller 0,4 prosent, tyske DAX 0,3 prosent, mens franske CAC 40 er ned 0,3 prosent.Oljeprisen faller kraftigOljeprisen faller kraftig torsdag morgen, etter at tall fra American Petroleum Institute (API) i går kveld viste en voldsom lagerbygging i råolje.Lagrene steg 14,3 millioner fat, mot ventet 3,2 millioner fat.Brent april-olje faller 2,5 prosent til 59,01 dollar fatet, mens WTI-oljen trekker ned 3,9 prosent til 50,13 dollar fatet.- Skiferproduksjonen i USA har ikke bøyd av, og resultatet er at lagrene svulmer opp. Global produksjon ser heller ikke ut til å falle mye, med unntak av i Libya, sier råvaresjef Ken Hasegawa i Tokyo-baserte Newedge Japan til Reuters.Oljeaksjer ser rødtUtviklingen preger naturligvis oljeaksjene på Oslo Børs.Statoil går tilbake 1,0 prosent til 145,20 kroner, mens Det norske står i minus 3,9 prosent til 39 kroner.Sistnevnte påvirkes også av at Marathon Oil slapp kvartalstall i går.Selskapet fikk et nullresultat i 4. kvartal, litt svakere enn ventet. Samtidig ble kutt på ytterligere 20 prosent varslet i investeringsbudsjettet for 2015. Marathon-aksjen falt 2,1 prosent i ordinær handel på Wall Street onsdag, og ytterligere 0,6 prosent i etterhandelen.IS-angrep mot kurdisk-kontrollerte områder i Irak - som senere ble slått tilbake - bidro til å senke DNO onsdag. I tidlig handel torsdag er aksjen ned 0,2 prosent til 14,37 kroner.Ellers i energisektoren merker vi oss Questerre, som trekker ned 5,1 prosent til 2,41 kroner.Oljeservice ned, Yara oppTunge oljeserviceaksjer slipper heller ikke unna rødfargen.Seadrill og Subsea 7 går tilbake hhv. 2,1 prosent til 94,65 kroner og 2,6 prosent til 77,95 kroner, mens PGS faller 1,8 prosent til 47,01 kroner.Negative utslag for øvrig blant tungvekterne er beskjedne. Hydro, Gjensidige og Storebrand er litt ned.Det fremste lyspunktet blant de mest omsatte er Aurora LPG, som trekker opp 2,9 prosent til 52,50 kroner.Vi tar selvfølgelig med at Yara stiger 1,3 prosent til 429,40 kroner etter å ha annonsert en milliardfabrikk sammen med BASF i USA.Opp og ned på kvartalstallFlere selskaper har lagt frem kvartalstall på morgenkvisten.Tanker Investments skuffer inn på sterke stortankrater, og belønnes med en oppgang på 2,4 prosent til 87 kroner.Ellers i stortank legger Frontline på seg 2,9 prosent til 21,30 kroner.Grieg Seafood leverte varene i 4. kvartal, og stiger 4,5 prosent til 27,90 kroner.Vinnerlisten toppes av to øvrige tallfremleggere - Nio og Oceanteam Shipping.De to stiger hhv. 10,8 prosent til 1,54 kroner og 7,5 prosent til 6,99 kroner.Vi legger også merke til at Eitzen Chemical avanserer 4,9 prosent til 4,48 kroner etter at styret anbefaler aksjonærene å godta budet fra Team Tankers International.På taperlisten faller bare én aksje mer enn nevnte Questerre. Det er Nickel Mountain Group, som trekker ned 8,3 prosent til 1,1,0 kroner.Til slutt faller Northern Offshore, med John Fredriksen på eiersiden, 2,3 prosent til 4,30 kroner etter sin kvartalsrapport, der styret forteller at utbytte droppes.

Nyheter
Børs