Dette er Helge Lunds fallskjerm

Dersom Helge Lund er på vei bort fra BG Group kan det utløse en kjempe-fallskjerm.

Konserndirektør i Statoil, Helge Lund Poppe, Cornelius
Børs

Det ble onsdag morgen klart at Shell kjøper BG Group.Budet, som selskapene nå anbefaler aksjonærene å godta, ligger 52 prosent høyere enn BGs markedsverdi.I en felles pressemelding opplyser de to selskapene at Shell skal betale 383 pence i kontanter og 0,4454 Shell B-aksjer per aksje i BG Group.Avtalen innebærer at BGs aksjonærer vil sitte igjen med en eierandel på rundt 19 prosent i det nye, sammenslåtte selskapet.Slutt for LundEtter det den britiske finansavisen City AM erfarer, vil Helge Lund forlate BG Group når Shell har overtatt selskapet.Den tidligere Statoil-sjefen ble administrerende direktør i BG Group i februar i år.Etter det avisen erfarer, skal Shell-sjef Ben van Beurden lede det nye selskapet.van Beurden sier videre til CNBC at Helge Lund «vil gjøre noe på egen hånd» etter at Shell har overtatt BG Group.- Overgangen vil ta tid å gjennomføre. I den perioden vil jeg og mitt team ivareta våre forpliktelser overfor selskapet og aksjonærene, sier Lund i en pressemelding onsdag.Dermed vil etter alt å dømme Helge Lunds fallskjerm utløses. I henhold til lønnsavtalen hans er denne på 130 prosent av årslønnen på 1,5 millioner pund, tilsvarende 18 millioner kroner.I tillegg har han også en aksjeavtale som i ytterste konsekvens kunne gitt ham ytterligere 144 millioner kroner. Dette er imidlertid en avtale som strekker seg over fem år og følgelig ligger det her trolig en avkorting. Siden han såvidt har tiltrådt kan det bety en kompensasjon ved fratredelse på 29 millioner kroner.Totalt er fallskjermen med det oppe i 47 millioner kroner.På toppen av det ligger det en bonusavtale og en pensjonsavtale som ved fratredelse kan trigge en ekstra kompensasjon på et ukjent antall millioner kroner. I BG Group vil de foreløpig ikke kommentere Helge Lunds skjebne eller hans fallskjerm.Dette var Helge Lunds lønnbetingelserGår til Statoil?At Shell nå har kjøpt BG Group setter natuligvis i gang spekulasjoner rundt Helge Lunds fremtid.RS Platou Markets ser det som sannsynlig at Lund går tilbake til Statoil.- Vi tror at et Statoil-comeback er et svært sannsynlig scenario, skriver analytiker Alex Gheroghe i en fersk oppdatering.Analytikeren begrunner dette med at Lund ikke ble ferdig med sitt arbeide i Statoil. Blant annet nevnes det at Lund ikke fikk gjennomført kostnadskuttene han satte i gang i selskapet.- Dersom han kommer tilbake (til Statoil journ. anm.) vil det være med forsikring fra en rekke interessenter om støtte til å reformere olje- og gassindustrien i Norge, skriver analytikeren videre.

Nyheter
Børs