Folk er lei av 1% rente - nå er det aksjer som gjelder

En påskeopptur for oljeprisen gjorde Oslo til Europas beste børs i går. - Dette er ingen shortskvis, det kommer nye penger inn i markedet, sier analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier.

Meglerbordet hos DNB Markets. Aksjer Aksjehandel Børs Børskurs Økonomi Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Børs

Det skjedde mye i oljemarkedet på de tre og en halv handelsdagene Oslo Børs var stengt i påsken, og det meste ble tolket positivt. Selv om rammeverket rundt en atom-avtale med Iran kom på plass, var ikke det nok til å stoppe optimismen rundt oljeprisen og oljeaksjer, skriver Finansavisen.- Mitt inntrykk er at dette er et marked som ikke vil ned, selv etter atomavtalen med Iran. Det er stadig flere som nå begynner å calle bunnen for oljeprisen, sier DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus.Med norske tradere tilbake fra påskeferie og med oljeappetitten på plass, gjorde Statoil-aksjen i går et byks på 4,8 prosent og sluttet handelsdagen over 150 kroner for første gang siden Opec-møtet og det tilhørende oljeprisfallet i slutten av november i fjor.Mindre aktører som DNO og Det norske oljeselskap opplevde enda større kursbevegelser med oppganger på 7,0 og 10,6 prosent. En lignende utvikling så man i oljeserviceaksjer.- Det er ikke snakk om noen short-skvis som driver oppgangen. Det er først og fremst mye «nye penger» som kommer inn i markedet. Folk er lei av å få 1% rente i banken, og redd for å gå glipp av en oppgang i oljesektoren, er det jeg får høre fra aksjemeglerne våre, sier analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier til Finansavisen.Olaisen og Kjus viser til spesielt to elementer for å forklare den nyfunnede optmismen i oljemarkedet. Nye tall fra Det amerikanske energidepartementet forrige uke viste at den amerikanske oljeproduksjonen falt i januar med 135.000 fat pr. dag i januar, til 9,185 millioner fat pr. dag. Det er det første produksjonsfallet siden en beskjeden nedgang i desember 2013.I tillegg meldte Saudi Arabia i løpet av påsken at de gjør nye kutt i rabatten de tilbyr til asiatiske raffinerier. Selv om rabattkuttet på 30 cent pr. fat er beskjedent i forhold til rabattene som ble gitt i fjor høst på flere dollar pr. fat, sender det likevel et viktig signal.Onsdag fortsetter børsen i samme retning. Det ble satt ny all-time high på 648,62 før lusnj, mens børsen etter lunsj er opp 0,29 prosent til 646,66.Les mer i onsdagens utgave av Finansavisen!

Nyheter
Børs