Oppkjøpsrykter i olje, men Saudi-press på oljeprisen

Dagens gigantoppkjøp gir høytrykk blant oljeaksjene på børsen. Men oljeprisen ser rødt.

Børs

Oslo Børs har falt tilbake etter en positiv start.Hovedindeksen står i skrivende stund i 644,05, tilsvarende en nedgang på 0,1 prosent.Tirsdag ble det satt rekord da hovedindeksen endte på 644,80, etter en opptur på hele 3,64 prosent. På det aller meste var børsen like før stengetid oppe i 645,02.I dag har indeksen vært oppe i 648,62, som da altså er ny intradag all-time high.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 2.612 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av et lite fall på Wall Street i går og børsoppgang i Asia tidligere i dag.Toneangivende Europa-børser utvikler seg blandet.Tyske DAX faller 0,3 prosent etter skuffende industritall, mens franske CAC 40 og britiske FTSE 100 er opp hhv. 0,1 og 0,6 prosent.Gigantoppkjøp Oppgangen på London-børsen drives blant annet av BG Group, som smeller opp nesten 40 prosent på meldingen om at Shell overtar selskapet .Shell kjøper BG Group for nærmere bestemt 47 milliarder pund, tilsvarende 561 milliarder kroner. Budet, som selskapene anbefaler aksjonærene å godta, lå 52 prosent over BGs markedsverdi før børsåpning onsdag.I en felles pressemelding opplyser de to selskapene at Shell skal betale 383 pence i kontanter og 0,4454 Shell B-aksjer per aksje i BG Group.Avtalen innebærer at BGs aksjonærer vil sitte igjen med en eierandel på rundt 19 prosent i det nye, sammenslåtte selskapet.Shell og BG Group bekrefter onsdag formiddag at Helge Lund forlater BG Group når Shell har overtatt selskapet.Dermed vil Helge Lunds fallskjerm utløses. I henhold til lønnsavtalen hans er denne på 130 prosent av årslønnen på 1,5 millioner pund, tilsvarende 18 millioner kroner.Rally for oljeaksjer En oppkjøpsbølge innen olje er noe analytikerne har ventet seg. BG Group ble av Financial Times lansert som oppkjøpskandidat allerede før jul. Dagens gigantoppkjøp trigger derfor spekulasjoner om nye oppkjøp i oljesektoren, og aktuelle oppkjøpskandidater skyter fart på Oslo Børs.Det norske stiger 7,5 prosent til 52,50 kroner, mens DNO legger på seg 3,2 prosent til 11,76 kroner. Samtidig stiger Lundin Petroleum kraftig på Stockholm-børsen.Statoil klatrer 1,9 prosent til 155,60 kroner på dagens suverent høyeste volum.- Statoil er ikke den mest sannsynlige oppkjøpskandidaten, så den stiger ikke like mye som Det norske, DNO og Lundin, som kanskje blir sett på som mer sannsynlige kandidater. Det norske er kanskje den kandidaten som er mest attraktiv for selskaper som ønsker å få et fotfeste på norsk sokkel, men det kommer jo an på agendaen til hovedeieren, sier Carnegie-analytiker Kjetil Bakken til Reuters.Saudi-press på oljeprisen For oljeprisen peker pilene nedover onsdag.Brent mai-olje faller 1,5 prosent til 58,22 dollar, mens WTI-oljen går tilbake 2,3 prosent til 52,73 dollar fatet.Oljeproduksjonen i Saudi-Arabia steg til rekordhøye 10,3 millioner fat per dag i mars, uttaler landets oljeminister Ali al-Naimi.I tillegg viste tall fra American Petroleum Institute (API) i går at råoljelagrene i USA steg hele 12,2 millioner fat i forrige uke, mot en forventning på 3,4 millioner fat.- Vi må se et veldig stort oppsving i etterspørselen for å ta av dette tilbudet. Markedet oversvømmes av olje i øyeblikket, sier analytiker Ben Le Brun i OptionsExpress i Sydney til Reuters.Spretter opp på analyse Utenom oljesektoren er utslagene relativt beskjedne blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs.Vi merker oss at Norsk Hydro trekker opp 1,5 prosent til 44,03 kroner på dagens nest høyeste volum.Subsea 7, REC Silicon og BW LPG trekker opp 1-2 prosent.DNB Markets ser over 40 prosent oppside i Stolt-Nielsen, og aksjen reagerer opp 3,2 prosent til 128 kroner.På den negative siden finner vi Marine Harvest, som faller 1,8 prosent til 94,10 kroner.PGS og Orkla faller drøye prosenten, mens Telenor, Seadrill og DNB er ned knappe prosenten.To oljeaksjer til i tetenRelativt sett finner vi ytterligere et par oljeaksjer høyt på vinnerlisten.DNO-hovedeier RAK Petroleum er opp 10,3 prosent til 15 kroner, mens Rocksource klatrer 10,1 prosent til 5,13 kroner.Aller mest stiger Oslo Axess-noterte RomReal med 17,7 prosent til 2,00 kroner - på beskjedent volum.Vi tar også med at mørbankede Seabird Exploration trekker opp 13,3 prosent til 17 øre.Taperlisten toppes av Oceanteam Shipping på minus 9,6 prosent til 5,21 kroner.

Nyheter
Børs