Røkke-rally på børsen, men Fredriksen-duo tynget

Dagens gigantoppkjøp trigget en rykteflom i oljesektoren. Men Saudi-Arabia senker oljeprisen.

Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 642,83 onsdag, tilsvarende en nedgang på 0,31 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 5.278 millioner kroner.Frem til lunsjtider så det ut som at gårsdagens soleklare børsrekord ville bli toppet, men så snudde det altså nedover.644,80 er dermed stadig den høyeste sluttnoteringen, mens dagens 648,62 er ny intradag all-time high. Wall Street har åpnet opp , i påvente av kveldens rentereferat fra Federal Reserve.Toneangivende Europa-børser utviklet seg negativt.Tyske DAX falt 0,7 prosent etter skuffende industritall, mens franske CAC 40 og britiske FTSE 100 trakk ned hhv. 0,3 og 0,4 prosent.Gigantoppkjøp På London-børsen smalt BG Group opp rundt 28 prosent på meldingen om at Shell overtar selskapet. Shell falt på sin side rundt 6 prosent.Shell kjøper BG Group for nærmere bestemt 47 milliarder pund, tilsvarende 561 milliarder kroner. Budet, som selskapene anbefaler aksjonærene å godta, lå 52 prosent over BGs markedsverdi før børsåpning onsdag. I en felles pressemelding opplyser de to selskapene at Shell skal betale 383 pence i kontanter og 0,4454 Shell B-aksjer per aksje i BG Group.Avtalen innebærer at BGs aksjonærer vil sitte igjen med en eierandel på rundt 19 prosent i det nye, sammenslåtte selskapet.Shell og BG Group bekreftet onsdag formiddag at Helge Lund forlater BG Group når Shell har overtatt selskapet.Dermed vil Helge Lunds fallskjerm utløses. I henhold til lønnsavtalen hans er denne på 130 prosent av årslønnen på 1,5 millioner pund, tilsvarende 18 millioner kroner.Oljerally modererte segEn oppkjøpsbølge innen olje er noe analytikerne har ventet seg. BG Group ble av Financial Times lansert som oppkjøpskandidat allerede før jul.Dagens gigantoppkjøp trigget derfor spekulasjoner om nye oppkjøp i oljesektoren, og aktuelle oppkjøpskandidater skjøt fart på Oslo Børs, før noen av dem roet seg ned utover dagen. Det norske, som kontrolleres av Kjell Inge Røkke-dominerte Aker, steg 7,6 prosent til 52,55 kroner. DNO la på seg 1,5 prosent til 11,57 kroner. Samtidig avanserte Lundin Petroleum 3,8 prosent på Stockholm-børsen.Statoil var lenge opp, men falt til slutt 0,3 prosent til 152,20 kroner på dagens suverent høyeste volum.- Statoil er ikke den mest sannsynlige oppkjøpskandidaten, så den stiger ikke like mye som Det norske, DNO og Lundin, som kanskje blir sett på som mer sannsynlige kandidater. Det norske er kanskje den kandidaten som er mest attraktiv for selskaper som ønsker å få et fotfeste på norsk sokkel, men det kommer jo an på agendaen til hovedeieren, sa Carnegie-analytiker Kjetil Bakken til Reuters tidligere i dag.Saudi-press på oljeprisenFor oljeprisen peker pilene markant nedover onsdag.Brent mai-olje faller 1,6 prosent til 58,15 dollar, mens WTI-oljen går tilbake 2,5 prosent til 52,62 dollar fatet.Oljeproduksjonen i Saudi-Arabia steg til rekordhøye 10,3 millioner fat per dag i mars, uttaler landets oljeminister Ali al-Naimi.I tillegg viste tall fra American Petroleum Institute (API) i går at råoljelagrene i USA steg hele 12,2 millioner fat i forrige uke, mot en forventning på 3,4 millioner fat.- Vi må se et veldig stort oppsving i etterspørselen for å ta av dette tilbudet. Markedet oversvømmes av olje i øyeblikket, sier analytiker Ben Le Brun i OptionsExpress i Sydney til Reuters.Spratt opp på analyse Utenom oljesektoren var utslagene relativt beskjedne blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs.Vi merker oss at Norsk Hydro trakk opp 1,2 prosent til 43,90 kroner på dagens nest høyeste volum. Konkurrenten Alcoa sparker etter stengetid på Wall Street i kveld i gang den nye resultatsesongen.Bakkafrost, REC Silicon og BW LPG trakk opp 1-2 prosent.DNB Markets ser over 40 prosent oppside i Stolt-Nielsen, og aksjen reagerte opp 4,4 prosent til 129,50 kroner.På den negative siden merker vi oss to John Fredriksen-investeringer. Marine Harvest falt 2,5 prosent til 93,45 kroner, mens Seadrill korrigerte ned 2,9 prosent til 83,75 kroner etter gårsdagens rally. PGS og TGS gikk tilbake hhv. 3,1 prosent til 42,26 kroner og 1,7 prosent til 188 kroner etter at ABG Sundal Collier-analytiker John Olaisen ifølge TDN Finans nedgraderte alle seismikkaksjer de har dekning på til «trading sell».Orkla falt 2,0 prosent til 64,20 kroner.To oljeaksjer til i tetenRelativt sett finner vi ytterligere et par oljeaksjer høyt på vinnerlisten.DNO-hovedeier RAK Petroleum endte opp 8,1 prosent til 14,70 kroner, mens Rocksource klatret 7,3 prosent til 5,00 kroner.Aller mest steg Skiens Aktiemølle, med 14,1 prosent oppgang til 109,50 kroner.Oslo Axess-noterte RomReal klatret 11,8 prosent til 1,90 kroner på beskjedent volum, mens Havyard endte i pluss 10,0 prosent på 18,70 kroner.Taperlisten toppes av Birdstep på minus 7,6 prosent til 97 øre.Agasti, Blom, Noreco og Oslo Axess-duoen Idex og Cecon trakk ned 5-6 prosent.

Nyheter
Børs