- Det blir Hellas, Hellas og Hellas for traderne denne uken

Privatkundene til CMC Markets foretrekker europeiske aksjer foran amerikanske for øyeblikket.

Børs

Konkursfrykten rundt Hellas fortsetter å prege aksjemarkedet i uken som kommer, skriver Henrik Sommerfelt i en fersk markedskommentar fra CMC Markets.«Sist uke betalte Hellas tilbake 200 millioner euro som landet hadde lånt fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Tirsdag forfaller et nytt avdrag – denne gangen på 750 millioner euro – og spørsmålet er nok en gang om Hellas kommer til å betale», skriver han, og fortsetter:«Det blir Hellas, Hellas og Hellas for traderne denne uken. Først møtes finansminstrene i Eurosonen til et nytt møte på mandag, og deretter kommer låneforfallet på tirsdag. Risikoen knyttet til konkurs og en eventuell «Grexit» påvirker selvsagt euroen, men også det europeiske aksjemarkedet»Sårbare Europeiske aksjer så ut til å gå mot en meget svak uke, men hentet seg kraftig inn fredag. Den tyske DAX-indeksen var for eksempel opp 2,65 prosent.Hellas-situasjonen, blandede økonomiske data og en styrket euro de siste ukene gjør at europeiske aksjer fortsatt fremstår som sårbare, skriver CMC-sjefen i ukeskommentaren.Det er foreløpig få tegn til forsoning mellom Syriza-regjeringen og kreditorene i EU. Regjeringen holder fast på sine reformer innen arbeid og pensjon.«Den siste uken har det også vært usikkerhet rundt hvorvidt kreditorene, som EU og IMF, trekker i samme retning. Uenigheter mellom kreditorene vil kunne forsinke en eventuell avtale. Vi kommer nok til å få høre diverse uttalelser som tolkes i ulike retninger – og påvirker markedene»Foretrekker EuropaDe som handler europeiske aksjer bør også være oppmerksomme på onsdagens tall for BNP og industriproduksjon som potensielt kan føre til utslag i markedet.«Privatpersonene som handler hos CMC Markets foretrekker europeiske aksjer foran amerikanske for øyeblikket», skriver Sommerfelt.Blant de som har posisjoner knyttet til DAX-indeksen, mener 52 prosent at denne indeksen skal opp. Til sammenligning er kjøpsandelen knyttet til den mest handlede amerikanske indeksen, Dow Jones, bare 29 prosent, ifølge CMC. I amerikanske aksjer er det altså et klart flertall som satser på børsfall.Dette til tross for at fredagens arbeidsmarkedstall – 223.000 nye jobber i april – blir regnet som et gunstig tall for aksjer.

Nyheter
Børs