I morgen kan SAS være rammet av pilotstreik

309 norske og rundt 300 svenske flygere i SAS står klare til å legge ned arbeidet fra og med torsdag morgen hvis selskapet ikke gir dem en tariffavtale de er fornøyd med.

Publisert 20. mai 2015 kl. 14.01
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 208 ord
Svein Østerhus

Fristen for den pågående meklingen går ut ved midnatt natt til torsdag. Rundt tolv timer tidligere var det fortsatt betydelig avstand mellom partene i forhandlingene om å få på plass en helt ny tariffavtale for flygerne som er organisert i Norske SAS-flygeres forening (NSF).– Forhandlingene er kompliserte, og det er mange uløste spørsmål, sa fungerende leder Rune Sundland i Norske SAS-flygeres forening da forbundet brøt forhandlingene med NHO og SAS for to uker siden.Etter det NTB erfarer dreier det seg om spesielt kompliserte forhandlinger fordi det skal snekres en helt ny tariffavtale fra bunnen av etter at selskapet ved nyttår sa opp de eksisterende tariffavtalene med flygerne.Idet meklingen går inn i sine mest intense faser, er også SAS-toppsjefen selv, Rickard Gustafson, koblet inn i forsøkene på å få til en enighet, etter det NTB erfarer. Det er svært uvanlig at konsernets øverste leder kobles direkte inn i tarifforhandlinger.Da den delen av flygerne som er medlemmer i Parat-tilsluttede SAS Norge Pilotforening, som springer ut av gamle Braathens, godtok avtalen de fikk forhandlet fram, konkluderte Gustafson med at arbeidsplassene er tryggere.– Vi har fått overenskomster som gjenspeiler nåtidens konkurransesituasjon, og som er med og sikrer skandinaviske jobber og en fremtid for piloter i SAS, sier konsernsjef Richard Gustafson i SAS.